CRIZA MONDIALĂ A APEI AFECTEAZĂ GRAV VIAȚA A MILIARDE DE OAMENI!

Distribuie pe:

“Lumea se pregătește intens pentru o criză a apei, cea mai importantă resursă pentru traiul uman. Semnele, atât la nivel continental, cât și global arată că sunt probleme cu apa, ele sunt tot mai clare. Un raport publicat de Agenția Europeană de Mediu (AEM) ne informează că doar 40% din totalul lacurilor, râurilor, estuarelor și apelor costiere din Uniunea Europeană se află într-o stare ecologică bună. Pe de altă parte, un raport, dat publicității în primăvară de către Organizația Națiunilor Unite (ONU), anunță că până în 2050 circa cinci miliarde de oameni vor trăi în zone cu acces redus la apă.”

În privința României, între veștile mai puțin bune, se află și una bună, “țara noastră stă bine din acest punct de vedere. În schimb, apele de suprafață din Peninsula Scandinavă, Estonia, Slovacia, România se află într-o mai bună stare ecologică decât cele din regiunile din Europa Central - Vestică (în special în Germania, Belgia, Olanda), unde densitatea populației și agricultura intensivă sunt vinovate de o calitate mediocră a apei, informează studiul. În cele mai multe dintre statele membre UE, mercurul (prezent în trecut în termometre, baterii și vopsele) și cadmiul (prezent în îngrășăminte fosfatate și producția metalurgică) se fac vinovate de cele mai frecvente cazuri întâlnite de poluare chimică.”

Calculele Organizației Națiunilor Unite arată că până în anul 2022, consumul de apă a crescut cu 40%, iar până în 2025, doi din trei oameni vor trăi în condiții de “stres” din cauza lipsei de apă. Africa, Orientul Mijlociu și mai ales Sudul Asiei vor fi cele mai afectate. România, cu toată seceta excesivă din ultima perioadă, nu face parte dintre zonele cu un deficit mare al resurselor de apă, în următorii 30 de ani. Nu vor fi probleme dacă vom avea mare grijă de ea, de această resursă atât de importantă pentru viață. Mai exact spus, apa înseamnă viață, fără ea, planeta Pământ, sau Albastră, cum i se mai spune, va deveni un deșert precum Sahara, sau planeta Marte (Roșie), fără viață. România se numără printre zonele de pe

glob care au (deocamdată) apă destul de curată. Însă, românii, prea mulți dintre ei, o poluează cu gunoaie, mai ales cu recipiente din plastic, contribuind cu nepăsarea lor, cu inconștiența care dovedesc lipsa de educație, de civilizație, de respect pentru natură - păduri care sunt distruse le fel ca și apele, bogăție oferită de Dumnezeu, de care, la prea mulți cetățeni nu le pasă cum vor trăi generațiile viitoare.

Comisarul european pentru Mediu ne atrage atenția că mai sunt multe de făcut pentru remedierea stricăciunilor aduse naturii: “Grație punerii în aplicare a legislației europene în privința apei în statele membre, calitatea apei dulci din Europa se ameliorează progresiv, dar rămân multe lucruri de făcut înainte ca toate lacurile, râurile, apele costiere și apele subterane să ajungă să aibă o stare bună. Lupta împotriva poluării provocate de agricultură, industrie și persoane private necesită eforturi comune din partea tuturor beneficiarilor apei din întreaga Europă. Izvoarele subterane se află, totuși, global, într-o stare mai bună - trei sferturi dintre ele au o «stare chimică bună», potrivit AEM - Agenția Europeană de Mediu. Însă anumite situri continuă să fie contaminate de nitrați proveniți din canalele agricole, «intruziuni saline» și de înfiltrarea unor produse periculoase”.

Audrey Azoulay, director general al Organizației Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură (UNESCO), aprecia, nu cu mult timp în urmă, că trebuie acționat urgent: “Dacă nu facem nimic, până în 2050, circa cinci miliarde de oameni vor trăi în zone cu acces redus de apă”. Pentru a gestiona cerința din ce în ce mai mare de apă, raportul ONU recomandă să nu acționăm împotriva naturii, ci în favoarea ei, în vederea folosirii ei eficiente.

Începând cu anul 1990, aproximativ 64-71% din suprafața zonelor umede ale lumii au fost distruse prin activitățile umane. Circa 80% din apa reziduală industrială și menajeră (orașe) este deversată în mediul înconjurător, fără a fi tratată, fiind un factor de deteriorare a calității apei la nivel global, cu efect nociv asupra sănătății și a ecosistemului.

La nivel mondial, 3,6 miliarde de persoane trăiesc în zone cu risc de acces limitat la apă, timp de cel puțin o lună pe an, trei sferturi din acestea se află în Asia. Până în anul 2050, numărul acestor persoane va ajunge la 4,8 miliarde - 5,7 miliarde. De asemenea, aproximativ 30% din populația globului locuiește în zone de inundații, iar 1,8 miliarde sunt afectate de degradarea solului, de deșerturi și de secetă.

Un raport al Băncii Mondiale ne avertizează că “încălzirea climatică va agrava dramatic sărăcia pe glob, recoltele agricole vor fi afectate, crescând în securitatea alimentară a multor miliarde de oameni. În ultimii ani, aproximativ 70 de râuri importante de pe glob au secat din cauza sistemelor de irigații și a consumului excesiv de apă. Vestea proastă e că ghețarii din Himalaya Tibet și Groenlanda vor dispărea până în 2100 dacă nu se vor lua măsuri de protejare a mediului. Pentru a obține o tonă de oțel se consumă 20 de metri cubi de apă, la o tonă de hârtie, 200 metri cubi de apă, iar un kilogram de orez, pentru a putea fi produs, are nevoie de 5.000 kilograme de apă, un hamburger - 250 de litri, un pahar de suc de portocale, 850 de litri.

Conform unor date ale ONU, la începutul deceniului, 1,1 miliarde de oameni trăiau în condiții precare de igienă din cauza lipsei de apă, iar numărul lor crește dramatic. Potrivit BBC, Cape Town va fi primul oraș din lume care va rămâne fără apă.”

În concluzie, situația lipsei de apă este mai dramatică, mai gravă decât ne închipuim, din cauza încălziri continue a atmosferei, a poluării agresive a mediului, dacă nu se vor lua măsuri severe și eficace pentru protejarea mediului în care trăim, la nivel global.

IOAN HUSAR

Lasă un comentariu