RAFILA CREDE CĂ BOALA COVID VA AJUNGE CA “O RĂCEALĂ OBIȘNUITĂ” ȘI ACTUALUL VAL VA ȚINE 4-5 SĂPTĂMÂNI

Distribuie pe:

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, nu este îngrijorat de actualul val de cazuri de Covid, crede că acesta va dura 4-5 săptămâni, nu vor fi multe cazuri grave și boala COVID-19 va ajunge “chiar mai puțin decât o nouă gripă”, poate fi “o răceală obișnuită”.

“În mod evident, această creștere săptămânală, care practic dublează, de la săptămână la săptămână, numărul de cazuri, avem deja 2 astfel de săptămâni consecutive - arată un trend ascendent, care, probabil, sper și din ceea ce au evaluat și colegii de la Institutul Național de Sănătate Publică, s-ar putea ca să dureze circa 4-5 săptămâni. (...)

Din fericire, nu sunt cazuri grave. Marea majoritate sunt, dacă vreți, răceli banale, sigur, sunt și cazuri mai serioase, care necesită spitalizare. Noi monitorizăm deja modul de încărcare al unităților sanitare cu persoane care au nevoie de asistență medicală de acest tip. La ATI sunt relativ puține cazuri, la ultima raportare aveam 52 de cazuri la terapie intensivă, din față de circa 1.800 capacitate de a trata acești pacienți.

Nu ne îngrijorează în acest moment și ceea ce vedem că se întâmplă și în alte țări, probabil se va întâmpla și în România. Cazurile vor fi numeroase, important este că nu vor fi grave și pot fi tratate practic printr-o simplă izolare la domiciliu și un tratament simptomatic, eventual antiviral, dacă există persoane care au și alte afecțiuni sau care dezvoltă forme medii ale bolii”, a afirmat Alexandru Rafila în emisiunea Insider Politic, informează News.ro.

El a mai spus că probabil vom ajunge și ne vom opri la circa 10-12.000 de cazuri de Covid înregistrate zilnic. De asemenea, potrivit statisticilor, în acest moment, “și persoanele vaccinate și cele nevaccinate se îmbolnăvesc în aceeași măsură”. Diferența este că persoane care au boli grave beneficiază, prin vaccinare, de “un anumit grad de imunitate”. În schimb, la populația fără afecțiuni de risc, nu par să existe “diferențe mari în ceea ce privește persoanele vaccinate cu booster sau fără booster”. În plus, aproximativ 20% din totalul cazurilor noi înregistrate în această perioadă sunt pacienți reinfectați, care au făcut din nou boala la mai mult de 90 de zile de la infecția anterioară.

Alexandru Rafila a mai spus că nu crede, în acest moment, că există riscul ca școlile să înceapă online, în septembrie. Unul dintre motive este că “noul val pandemic se va epuiza până la deschiderea școlilor”, iar al doilea că există dorința, inclusiv la ministerul Educației, de a păstra școlile deschise, chiar dacă ar crește numărul de cazuri.

Lasă un comentariu