SUPRAVIEȚUITORII DE CANCER POT ÎNCHEIA CONTRACTE STANDARD DE ASIGURARE!

Distribuie pe:

În Monitorul Oficial nr. 682, din 8 iulie 2022, a fost publicată Legea nr. 200/2022 pentru completarea Legii nr. 46/2003 privind drepturile pacienților.

Prin noul act normativ, a fost introdus dreptul de a fi uitat al supraviețuitorului de cancer. Astfel, supraviețuitorul de cancer va avea dreptul ca, după expirarea unui termen de la data încheierii tratamentului, acesta să poată încheia un contract de asigurare în condiții standard, ca și persoana care nu a suferit niciodată de cancer.

Concret, noua lege prevede că, în situația încheierii contractelor de asigurare, în cazul în care distribuitorul de asigurări solicită supraviețuitorului de cancer informații și documente în vederea evaluării riscului pentru preluarea, respectiv menținerea în asigurare, acesta are dreptul de a nu le furniza pe acelea care vizează afecțiunea oncologică, dacă a trecut un termen de 7 ani de la data încheierii protocolului oncologic.

În cazul supraviețuitorului de cancer al cărui diagnostic a fost pus înainte de vârsta de 18 ani, termenul este de 5 ani de la data încheierii protocolului oncologic.

Complementar, în vederea asigurării respectării dreptului de a fi uitat, personalul medico-sanitar are obligația de a nu furniza distribuitorilor de asigurări informațiile și documentele ce vizează afecțiunea oncologică.

Nerespectarea de către distribuitorii de asigurări a dreptului pacientului de a fi uitat atrage după sine răspunderea civilă a acestora.

Totodată, distribuitorii de asigurări au obligația de a înscrie dreptul în mod clar, concis, ușor de înțeles și vizibil în același câmp vizual și cu caractere de aceeași mărime în documentele prin care solicită informațiile și documentele în vederea evaluării riscului, sub sancțiunea nulității relative a contractului de asigurare.

De asemenea, la propunerea institutelor oncologice, prin normele de aplicare a legii, Ministerul Sănătății va putea stabili termene reduse față de cele menționate mai sus, pe categorii de vârstă și tipuri de afecțiuni oncologice ale supraviețuitorilor de cancer, pe baza datelor științifice privind progresele terapeutice.

Legea nr. 200 privind dreptul de a fi uitat al supraviețuitorului de cancer va intra în vigoare la data de 8 septembrie 2022. (L.P.)

LUCREȚIA POP

Lasă un comentariu