SECURITATEA UNGARIEI ȘI NEIMPLICAREA ÎN RĂZBOIUL RUSO-UCRAINEAN - OBIECTIVE PRIORITARE ALE BUDAPESTEI

Distribuie pe:

Războiul ruso-ucrainean nu se va încheia repede, pentru că toate războaiele se termină cu negocieri, or, nu sunt, la ora actuală, semne în acest sens, a declarat Péter Szijjártó, într-un interviu pentru cotidianul budapestan “Magyar Nemzet”, citat de MTI. Referindu-se la conflictul ruso-ucrainean, politicianul de la Budapesta a declarat că nu există nicio speranță că, pe fond, vor începe tratative de pace, ceea ce reprezintă o problemă, în primul rând pentru că în fiecare zi mor inutil oameni și, în al doilea rând, pentru că toate acestea se întâmplă în vecinătatea Ungariei. “Fiecare minut de război în vecinătatea noastră reprezintă un risc de securitate pentru noi. Noi nu ne dorim acest lucru, astfel că cea mai importantă sarcină a noastră este să garantăm două lucruri: securitatea Ungariei și să nu ne implicăm în acest război”, a spus ministrul..

Șeful diplomației ungare a subliniat că toată lumea din Europa și-a dat seama că războiul creează un mediu inflaționist persistent și că economia europeană se confruntă cu dificultăți extreme, ca urmare a măsurilor de sancțiuni impuse Rusiei. Pur și simplu, energia reprezintă baza activității economice, iar creșterea dramatică a prețului energiei este o lovitură pentru economia europeană. De asemenea, a punctat oficialul ungur, mișcările de pe piețele valutare sunt cauzate de starea sumbră și de incertitudinea de pe piețele energetice, subliniind că, până nu va fi pace, nu va exista o atmosferă pozitivă în mediul economic european.

În ce privește relațiile ungaro-ucrainene, acestea care se află într-o situație specială în urma conflictului ruso-ucrainean, a explicat Péter Szijjártó: înainte de război, a spus acesta, relațiile ungaro-ucrainene au fost destul de tensionate, legislația ucraineană reducând practic, săptămână de săptămână, drepturile comunității maghiare. Diplomația ungară a cerut ca drepturile câștigate până în acel moment să nu fie știrbite. Când a izbucnit războiul, diplomația ungară a pus în paranteză, temporar, această problemă, deoarece tensiunile existente în relațiile bilaterale nu se rezolvă în situație de război. Budapesta nu consideră, însă, că lucrurile s-au clarificat: “La un moment dat, tot trebuie să rezolvăm această problemă cu ucrainenii”, a declarat politicianul budapestan, care califică “nedrepte acuzațiile lipsite de scrupule la adresa Ungariei, și care, în opinia sa, “trebuie respinse cu fermitate”.

Pe de altă parte, el a subliniat că “noi, ungurii, înțelegem, desigur, că țara lor a fost atacată și condamnăm permanent agresiunea, condamnăm atacul militar rusesc împotriva Ucrainei”. În paralel, Szijjártó a făcut referire la Ungaria, care desfășoară cea mai amplă operațiune umanitară din istoria sa, în cadrul căreia a primit deja peste 830.000 de refugiați din Ucraina: “Nu ne așteptăm ca ei să ne mulțumească. Nu acesta este motivul pentru care facem acest lucru. O facem pentru că așa este corect”.

În altă ordine de idei, șeful diplomației ungare a criticat politica Bruxelles-ului în ce privește migrația, care atrage tot mai mulți imigranți în Europa. Péter Szijjártó a declarat că fiecare țară are nu doar dreptul, ci și datoria să se protejeze pe sine și să protejeze Uniunea Europeană.

Acesta a amintit că, nu de mult, și la frontiera cu Ungaria au avut loc o serie de incidente agresive. În general, migranții au ajuns la un nou nivel de agresivitate, sunt înarmați sau au fost înarmați de cineva și nu se tem să folosească armele, a explicat politicianul. Acesta a subliniat că este momentul ca entitățile care încurajează și organizează aceste fluxuri de migranți să mai reflecteze, pentru că situația actuală arată astfel: Bruxelles și

ONG-urile legate de rețeaua Soros, pe de o parte, organizează și, pe de altă parte, încurajează migrația către Europa.

ILEANA SANDU

Lasă un comentariu