CROAȚIA DEVINE A 20-A ȚARĂ DIN ZONA EURO. ROMÂNIA NICI MĂCAR NU MAI ÎNCEARCĂ

Distribuie pe:

Croația urmează să devină - la 1 ianuarie 2023 - al 20-lea stat membru al zonei euro, după intrarea în ultima etapă a punerii în circulație a monedei euro în această țară, anunță Consiliul European într-un comunicat.

Rata conversiei urmează să fie de 7,53450 kune un euro, precizează Consiliul European, potrivit News.ro.

“Adoptarea euro nu este o cursă, ci o decizie politică responsabilă”, apreciază, citat în comunicat, ministrul ceh al Finanțelor, Zbynek Stanjura, a cărei țară deține președinția semestrială a Uniunii Europene (UE) de la 1 iulie.

În vederea unei aderări la zona euro, un stat este necesar să îndeplinească anumite criterii economice, inclusiv o stabilitate a prețurilor, un nivel al inflației medii care să nu depășească puternic nivelul inflației în celelalte state membre, un deficit și o datorie sub control și alte criterii juridice, precizează Consiliul.

La jumătatea lui iunie, candidatura Croației a fost susținută de către Eurogrup, care a deschis astfel calea unei aderări oficiale la începutul lui 2023.

România nici măcar nu mai încearcă

Aceasta este prima extindere a zonei euro după aderarea Lituaniei, în 2015, și a Letoniei, în 2014.

România este departe de acest obiectiv. Raportul de convergență din anul 2020 al Comisiei Europene arată că țara noastră “nu îndeplinește criteriile privind stabilitatea prețurilor, finanțele publice, rata de schimb și rata dobânzii pe termen lung” și legislația nici nu este pe deplin compatibilă cu Tratatul de la Maastricht.

Cu atât de multe de rezolvat, Guvernul Ciucă nici nu s-a mai obosit să avanseze către Comisie un termen. Astfel, în Programul de convergență 2022-2025, Bucureștiul a transmis următoarele: “România își menține angajamentul de aderare la zona euro, însă în prezent, eforturile Guvernului se axează pe revenirea economică și socială post-pandemie Covid-19 și pe diminuarea efectelor negative generate de conflictul militar din Ucraina”.

Mult mai ambițioși sunt vecinii noștri. Bulgaria îndeplinește două dintre cele patru criterii principale pentru adoptarea monedei euro. Chiar dacă acum se află în “sala de așteptare a zonei euro”, oficialii de la Sofia sunt încrezători că țara va trece la euro de la 1 ianuarie 2024.

Lasă un comentariu