APA FREATICĂ ȘI AGROCHIMIA

Distribuie pe:

“Uităm că cercul apei și al vieții este același”. (Jacques-Yves Cousteau)

Se spune că dijmuirea apei și a aerului pot pune în pericol Planeta. Uneori, chiar dacă par exagerări, se trag semnale despre pericolul deșertificării în regiunile din sudul țării, iar specialiștii în hidrologie ne spun că anotimpurile au luat-o razna în ultimii ani, că din iarnă trecem direct în vară, cu temperaturi ridicate, cu secetă și ploi torențiale, de scurtă durată, fără ca apa să se infiltreze în sol. Un fenomen îngrijorător, prea puțin cunoscut de populație, este legat de poluarea apei freatice, a apelor din fântâni, datorită fertilizărilor după ureche, cu îngrășăminte chimice. Mai nou, după “revoluția” furată, fermierii nu mai țin cont de cartarea agrochimică, iar memoriile agrochimice din fostele CAP au fost distruse, arse sau depozitate aiurea.

Specialiștii în Agrochimie au constatat că pământul este bolnav din cauza nitriților din apa freatică și că o eventuală analiză a apei potabile din fântânile din mediul rural ar demonstra cât de nesănătoasă este apa consumată de locuitorii satelor, așa că nu-i de mirare că în România există un număr alarmant de bolnavi cu afecțiuni digestive.

Se recomandă celor care dețin fântâni în gospodărie să ridice probe din apa folosită în gospodării și să le trimită la laborator, pentru analize. Nefiind scumpe, aceste analize dau posibilitatea intervenției prin diverși reactivi capabili să aducă apa potabilă la parametri normali. La izvoarele din Târgu-Mureș, periodic se fac analize și există tăblițe avertizoare despre calitatea apei.

Prin poluarea apei printr-o agricultură superintensivă, scăpată de sub control, intervine riscul să devenim propriii noștri asasini. Deocamdată, județul Mureș are asigurată apa necesară consumului populației, dar și pentru posibile irigații în luncile râurilor și pâraielor. Există și apă freatică, iar aceasta poate fi folosită prin forări de puțuri la mare adâncime. Important este să știm cum să o folosim.

VASILE BOTA

Lasă un comentariu