UE DOREȘTE SĂ INSTITUIE ZIUA VICTIMELOR SCHIMBĂRILOR CLIMATICE

Distribuie pe:

Cu ocazia marcării unui an de la inundațiile catastrofale din Germania și Belgia, Comisia Europeană (CE) a propus, joi, 14 iulie 2022, statelor membre instituirea unei zile de comemorare a victimelor schimbărilor climatice.

Propunerea CE va fi înaintată celor 27 de miniștri ai mediului pentru a fi dezbătură în cadrul statelor Uniunii Europene.

“Într-un nou raport climatic publicat la începutul acestei săptămâni, ONU a avertizat că omul trebuie să înceteze să mai considere natura ca fiind o sursă de profit pe termen scurt și să se raporteze, în schimb, la valorile care leagă propria bunăstare de cea a planetei.

Supraexploatarea speciilor sălbatice pune în pericol supraviețuirea a miliarde de oameni, în vreme ce șase din cele nouă praguri pe care omenirea nu ar trebui să le treacă pentru a menține condiții favorabile propriei dezvoltări au fost deja depășite.

Oamenii sunt principala cauză a acestei crize a mediului natural, ce avansează în strânsă legătură cu dereglările climatice. Din 1950, speranța de viață medie s-a dublat, în timp ce venitul pe cap de locuitor a crescut de cinci ori.

Or, natura este ceea ce ne permite să trăim, furnizându-ne hrană, remedii, materii prime, oxigen, reglementare climatică și multe altele.

Terra are însă constrângeri fizice și cel puțin șase din cele nouă limite planetare (acele praguri pe care omenirea nu ar trebui să le treacă pentru a menține condiții favorabile propriei dezvoltări) au fost deja depășite.

În lipsa unei schimbări în acest sens, obiectivele de dezvoltare durabilă și de reducere a inegalităților din lume vor rămâne la stadiul de promisiuni”, se arată în raportul ONU pentru mediu, citat de DiGi24. (L.P.)

LUCREȚIA POP

Lasă un comentariu