PUTEREA TERAPEUTICĂ A ZÂMBETULUI

Distribuie pe:

Efectele benefice ale zâmbetului asupra sănătății fizice și psihice au fost demonstrate știițific. Zâmbetul este un reflex cerebral, care nu schimbă doar expresia feței, ci și stimulează creierul să producă endorfine, reducând astfel durerea fizică și emoțională și dând o senzație de bună-dispoziție. Stresul cotidian favorizează aparția unei cantități excedentare de cortizol și dopamină.

Zâmbetul sau surâsul este din punct de vedere fiziologic o expresie facială formată prin acțiunea a 17 mușchi de la extremitățile gurii, dar și din apropierea ochilor. Neurologul francez Guillaume Duchenne a identificat două tipuri de zâmbet. Zâmbetul Duchenne, cald și spontan, presupune contracția colțurilor gurii și ridicarea obrajilor, ceea ce duce la senzația de surâs cu ochii, considerat și zâmbetul pozitiv. Zâmbetul non-Duchenne implică doar mușchii feței și este numit «zâmbetul însoțitorilor de zbor».

Un studiu dat publicității arată că oamenii care zâmbesc după ce sunt stresați aduc un beneficiu inimii față de cei care au o expresie facială neutră. Studiul a implicat 170 de participanți, iar concluzia a fost că oamenii își revin mai bine după situații stresante dacă zâmbesc, afirma Sarah Pressman, unul dintre co-autorii acestui studiu. Mușchii implicați într-un zâmbet trimit un mesaj creierului, transmițând siguranță și traducându-se într-un ritm cardiac mai mic și un nivel scăzut al stresului.

Zâmbetul întărește sistemul imunitar și crește starea de sănătate prin îmbunătățirea activității celulelor NK. Deoarece activitatea scăzută a celulelor NK este legată de scăderea rezistenței la boli și de creșterea morbidității la persoanele cu cancer și boală HIV, zâmbetul poate fi o intervenție cognitiv-comportamentală utilă. Pe de altă parte, încruntarea este un semnal de luptă pentru organism, ceea ce stimulează producerea de adrenalină, cu efectele nocive pe termen lung cunoscute (hipertensiune arterială, predispoziție pentru boli cardiovasculare, posibile probleme pancreatice și hepatice).

Sursa providenramedical.ro

Lasă un comentariu