ÎN CURÂND, VOM FI IDENTIFICAȚI ȘI FĂRĂ BULETIN...

Distribuie pe:

Inspectoratul General al Poliției Române (IGPR) va cumpăra 100 de dispozitive mobile biometrice pentru identificarea persoanelor după fotografie și după amprenta digitală. În prezent, un cetățean român poate fi identificat doar după datele din buletin (carte de identitate), iar dacă respectivul nu are buletinul la el sau, pur și simplu, nu dispune de un astfel de act, identificarea lui este foarte dificilă (dacă nu chiar imposibilă).

Însă, cu noul dispozitiv biometric, polițiștii pot confrunta fotografia persoanei din baza de date a poliției locale (sau a altor poliții din UE) sau chiar o fotografie culeasă de pe rețelele sociale, cu imaginea individului din fața lui. Mai mult, dispozitivul are capacitatea de a preleva pe loc amprente, care apoi pot fi imediat căutate în bazele de date ale Poliției.

Potrivit g4media.ro, licitația pentru cele 100 de dispozitive are o valoare de 3,4 milioane de lei, ofertele se desfac în 17 august 2022, iar livrarea produselor se face în 90 de zile de la semnarea contractului cu firma câștigătoare.

“Conform Regulamentului (UE) 2018/18.621, ori de câte ori identitatea unei persoane nu poate fi stabilită prin niciun alt mijloc, ar trebui să se utilizeze datele dactiloscopice, amprente papilare, în încercarea de identificare. Identificarea unei persoane prin utilizarea datelor dactiloscopice ar trebui să fie permisă în toate cazurile.

Regulamentul privind instituirea, funcționarea și utilizarea Sistemului de Informații Schengen (SIS) în domeniul cooperării polițienești și al cooperării judiciare în materie penală prevede, la articolul 43, norme specifice privind verificarea sau efectuarea de căutări prin utilizarea imaginilor faciale și a amprentelor papilare. Astfel, se pot efectua căutări în datele dactiloscopice în orice situație, în scopul identificării unei persoane.

Instituțiile europene pun presiune pe cele din România să se alinieze standardelor UE și să contribuie, în acest fel, la acțiuni care să contracareze, printre altele, fenomenul imigrației ilegale. Este de dorit ca o confirmare biometrică a identității să aibă loc cât mai curând posibil, pentru a asigura un echilibru satisfăcător între obiectivele regulamentului și protecția drepturilor și libertăților fundamentale.

Consiliul UE recomandă statelor membre să ia în considerare efectuarea de căutări biometrice în scopul identificării misiunilor de securitate publică și al combaterii imigrației ilegale, în cazul în care identitatea unei persoane nu poate fi stabilită prin alte mijloace”, precizează sursa citată.

Se estimează că, până în anul 2031, toți românii vor avea cărți de identitate electronice. (L.P.)

LUCREȚIA POP

Lasă un comentariu