POZIȚIA BOR LEGATĂ DE AVORT: BISERICA NU SUSȚINE INTERZICEREA TOTALITARĂ. PREOȚII GREȘESC DACĂ SE BAGĂ ÎN VIAȚA INTIMĂ A CUIVA

Distribuie pe:

Purtătorul de cuvânt al BOR, Vasile Bănescu, a expus poziția Bisericii în ceea ce privește interzicerea avortului, o temă care a inflamat o lume întreagă după decizia istorică din SUA, unde Curtea Supremă a hotărât că avortul nu mai e un drept.

Bănescu spune că Biserica nu susține interzicerea totalitară a avortului, precizând că acesta rămâne o opțiune inevitabil tragică pentru mamă. Însă încurajează “respectarea acestui drept fundamental care alimentează evoluția omenirii”.

Acesta afirmă că Biserica nu militează irațional și nerealist pentru interzicerea totalitară a avortului. În schimb, încurajează nașterea și ajută mama, dacă aceasta se află într-o situație dificilă.

“Biserica NU militează irațional și nerealist pentru interzicerea totalitară a avortului, așa cum o fac în direcție opusă susținătorii necondiționați, imuni la argumente și întunecați de furie ai acestuia, ci recomandă(!) în cel mai adecvat mod la realitatea omenească și la Revelația dumnezeiască a Celui care este, printre altele, însăși Viața, încurajarea aducerii pe lume a ființei umane, a persoanei care se zămislește într-o altă persoană, oferind ulterior sprijin multiplu prin instituțiile sale caritabile viitoarei mame, potențial aflată într-o situație fragilă și dificilă”, a precizat Vasile Bănescu.

El a mai declarat că Biserica încurajează respectarea primului drept al ființei umane, acela de a te naște. Cu excepția notabilă când acest lucru pune în pericol viața mamei.

“Firește că discuția comportă ramificări raționale în zona excepțiilor dramatice pe care Biserica însăși le recunoaște și le acceptă (preeminența vieții mamei aleasă de ea însăși, de exemplu), dar problema în sine rămâne aceea a distincției limpezi, operate cu claritate, onestitate și responsabilitate morale, între încurajarea militantă a suprimării vieții unei persoane, fie și «in nuce», și încurajarea respectării primului drept al ființei umane: dreptul de a te naște”, a explicat purtătorul de cuvânt al Patriarhiei.

Preoții care se bagă în viața intimă a cuiva greșesc

El a adăugat că Biserica nu poate fi decât pro-viață, dar preoții greșesc dacă se substituie medicului și se bagă în viața intimă.

“Biserica nu comite intruziuni în intimitatea adâncă a vieții strict personale. Unii clerici care totuși o fac, substituindu-se, în situații excepționale, chiar medicului, greșesc

Biserica are însă datoria deplină de a promova responsabilitatea morală, respectarea vieții, a dreptului fundamental de a trăi, precum și «cultura vieții», dar are și datoria de a denunța monstruoasa «cultură a morții» care promovează sofistic avortul, ca pe ceva subînțeles firesc și dezirabil”, a explicat Vasile Bănescu.

El a mai menționat că Biserica nu uneltește o revoluție care să instaureze morala cu forța și că avortul nejustificat medical rămâne o crimă. Însă Biserica nu are dreptul de a interzice ceva.

“Biserica are, așadar, nu dreptul de a interzice ceva, ci doar pe acela de a converti atenția și voința oamenilor spre Viață și valorile inestimabile ale acesteia (...) Ne salvăm sau ne pierdem exclusiv ca ființe libere în intervalul creat mereu între chemarea lui Dumnezeu și răspunsul liber al omului”, a mai transmis Vasile Bănescu.

Lasă un comentariu