AVERTISMENT OFICIAL DIN PARTEA COMISIEI EUROPENE: JUMĂTATE DIN SUPRAFAȚA EUROPEI - AMENINȚATĂ DE SECETĂ EXTREMĂ. SE IMPUN MĂSURI RADICALE DE GESTIONARE A APEI ȘI ENERGIEI, INCLUSIV ÎN ROMÂNIA

Distribuie pe:

Comisia Europeană a publicat ieri raportul “Seceta în Europa - iulie 2022”, o evaluare a situației actuale din UE, bazată pe datele puse la dispoziție de JRC (Joint Research Committee - serviciul de cercetări științifice al Comisiei.

Analiza evoluției și impactului secetei prelungite din UE arată că o parte semnificativă a continentului european este expusă la niveluri de avertizare (44% din UE+Regatul Unit) și alertă (9% din UE+Regatul Unit), asociate cu deficitul de umiditate al solului și compromiterea vegetației din cauza lipsei de apă și a caniculei prelungite.

Seceta din cea mai mare parte a Europei este critică, deoarece deficitul de precipitații de iarnă-primăvară (19% din media 1991-2020 în toate zonele de avertizare din UE+Marea Britanie și 22% în zonele aflate în alertă de secetă) a fost exacerbat de valurile de căldură timpurii. Nivelul râurilor din mai multe țări este grav afectat, volumul de apă stocat fiind, de asemenea, epuizat. Per total, acest fenomen poate necesita măsuri extraordinare de gestionare a apei, pe cuprinsul continentului.

Stresul hidric și termic scade randamentele culturilor, o perspectivă anterioară fiind deja negativă pentru cereale, fructe și alte culturi. Franța, România, Spania, Portugalia și Italia se vor confrunta cu recolte drastic diminuate. Germania, Polonia, Ungaria, Slovenia și Croația sunt de asemenea afectate, aceste țări urmând să facă față, probabil, “unei scăderi a randamentelor agricole”, subliniază executivul comunitar.

În Italia, de exemplu, bazinul fluviului Po “se confruntă cu nivelul de gravitate a secetei cel mai ridicat”, “o secetă intensă”a fost declarată în cinci regiuni ale țării, iar lipsa apei a dus la restricții multiple de utilizare a apei potabile în mai multe municipalități. Măsuri similare pentru a restricționa utilizarea apei au fost luate și în Franța.

Situația este dificilă și în întreaga Peninsula Iberică. În Spania, volumele de apă stocate în rezervoare sunt în prezent cu 31% mai mici decât media pe 10 ani. În Portugalia, energia hidroelectrică stocată în rezervoare de apă este la jumătate din media celor șapte ani anteriori. Ambele țări se confruntă cu condiții favorabile incendiilor de vegetație.

“Debitele râurilor sunt grav afectate în mai multe țări, volumul de apă stocată se epuizează: aceasta ar putea necesita măsuri extraordinare de gestionare a apei și energiei”, avertizează Comisia Europeană.

Producția de energie a centralelor termice și nucleare situate în apropierea unui curs de apă a fost în iunie mult sub media perioadei 2015-2021 în numeroase țări, printre care Italia, Franța și Portugalia. O scădere asemănătoare s-a înregistrat și pentru energia hidro, din cauza scăderii nivelului apei din lacurile de acumulare, în Norvegia, Spania, România, Muntenegru sau Bulgaria, printre alte țări, mai remarcă experții Comisiei Europene, potrivit cărora prognozele rămân nefavorabile și pentru lunile următoare, impunând măsuri drastice de gestionare a resurselor de apă, pe cuprinsul continentului. (sursa - joint-research-centre.ec.europa.eu)

ILEANA SANDU

Lasă un comentariu