TRADIȚIE CARE SE PĂSTREAZĂ DE O SUTĂ DE ANI

Distribuie pe:

Puțină lume cunoaște faptul că în satul Căcuciu, comuna Beica de Jos, se păstrează o tradiție veche de peste 100 de ani, conform căreia, sătenii participă la Sfânta Liturghie din duminica premergătoare Sărbătorii Sfântului Ilie, apoi. petrec, cu joc și voie bună până seara târziu. Astfel concetățenii mei, căcucenii dovedesc că sunt aproape de biserică și țin la tradițiile lor. Bunăoară, duminică, 17 iulie, lăcașul de cult a fost arhiplin de enoriași. Biserica Ortodoxă din Căcuciu aparține de Parohia Ortodoxă Șerbeni, și îl are preot paroh pe preacucernicul părinte iconom Daniel Pașcanu.

În cuvântul său adresat celor prezenți la Sfânta Liturghie, preacucernicul părinte a punctat câteva aspecte esențiale pentru orice creștin. Printre ele se numără păstrarea tradițiilor neamului și a religiei. Preotul i-a mai sfătuit pe enoriași să nu înstrăineze casa părintească și să-și îngrijească părinții la bătrânețe, să nu-i interneze în aziluri, fiindcă ei au fost cei care i-au îngrijit și i-au educat. Totodată, părintele iconom i-a rugat pe cei prezenți să nu-și uite vatra satului, chiar dacă locuiesc în alte orașe unde au un alt confort, să se îngrijească de casa părintească în care părinții au trăit și muncit de generații.După oficierea unei slujbe de parastas și câteva poze de grup s-a trecut peste drum, la Căminul Cultural, unde marea majoritate a fiilor satului au participat la o agapă creștinească, Amintim cu mare drag prezența familiilor Buțiu Florea, Mariș Alexandru, Bexa Vasile,Grama Venuțiu, Truța Ioan, Pop leon Iacob Miron, Oprea Vasile,Grama Dorin și mulți alții.

“Am împlinit de curând 85 de ani. Am avut un preot în Căcuciu care se numea Ilie și care își ținea ziua de Sfântul Ilie. Oamenii din sat lucrau în clacă la el la secerat. Când se termina seceratul grâului, servea oamenilor o masă. De atunci s-a păstrat obiceiul, de peste 100 de ani”, a menționat Miron Iacob. care la începutul acestei luni a împlinit 85 de ani de viață.

Remarcabilă a fost apariția pe scenă a doamnei preotese și al fiului mai mare, membri ai corului bisericesc, care i-a delectat pe participanții la eveniment cu melodii religioase, populare și patriotice.

“Aici, la Căcuciu, această zi este o mare sărbătoare, atât duhovnicească, cât și laică, pentru că este o tradiție veche în satul nostru, Căcuciu, tradiție veche pentru enoriașii credincioși și a celor ce sunt plecați din sat în diferite colțuri ale țării sau și din străinătate”, a spus preacucernicul părinte preot paroh Daniel Pașcanu. “Tradiția a pornit de undeva de prin anul 1930, de la un preot care se numea Ilie. Am înțeles eu de la credincioși că acest părinte, precizez că eu sunt aici doar de vreo 6 ani, spuneau că părintele Ilie își serba ziua de naștere de Sfântul Ilie. După slujba de la biserică pe care o înfăptuia, la final, organiza o clacă. Acest obicei s-a pierdut, în sensul de a lucra la preot după slujbă, dar s-a păstrat în timp pe partea duhovnicească de a participa la slujba de la biserică, iar spre seară făceau jocul satului. Toate astea s-au modificat în timp, iar acum a rămas întâlnirea fiilor satului în duminica de dinaintea Sfântului Ilie. Nu s-au păstrat și alte activități, dar a rămas pentru final, de vreo trei ani, partea de socializare între fiii satului la o agapă creștină, cu fiii satului care doresc acest lucru. Avem nevoie de unitate, să fim împreună, fiindcă sunt mulți care vor să ne dezbine, dar am avut parte de înțelegere și sprijin și din partea primăriei. Ar fi multe de spus, dar să reținem că trebuie să fim uniți în jurul bisericii, al preotului, a lui Hristos, să avem credință puternică în Dumnezeu, de a ne iubi țara și neamul românesc”.

IOAN IACOB

Lasă un comentariu