DIRECTORUL OMS EUROPA, DR. HANS KLUGE: COVID-19 RĂMÂNE O BOALĂ URÂTĂ ȘI, POTENȚIAL, MORTALĂ

Distribuie pe:

 Noua strategie OMS/Europa îndeamnă țările să abordeze urgent lacunele în monitorizarea și răspunsul la pandemia de COVID-19 pentru a evita decesele care pot fi prevenite și perturbările grave ale sistemelor de sănătate, a declarat, ieri, directorului regional al OMS pentru Europa, Dr. Hans P. Kluge: “Anul trecut, în această perioadă, OMS/Europa a semnalat un nou val de COVID-19, care s-a extins în regiune, impulsionat de varianta Delta, pe fondul ridicării restricțiilor și al mixării sociale crescute. Acum este foarte clar că ne aflăm într-o situație similară cu cea din vara trecută - doar că de această dată valul COVID-19 în curs este propulsat de sub-variante ale Omicron, în special BA.2 și BA.5, fiecare cu sub-dominante din descendența lui Omicron, cu transmitere crescută față de virușii care circulau anterior”.

Kluge atrage atenția că, odată cu creșterea numărului de cazuri, asistăm și la o creștere a spitalizărilor, mai ales în lunile de toamnă și iarnă, pe măsură ce școlile se redeschid, oamenii se întorc din vacanțe, iar activitățile sociale se desfășoară mai mult în spații închise, odată cu debutul vremii mai reci. Această prognoză reprezintă o provocare uriașă pentru forța de muncă din domeniul sănătății, aflată deja sub o presiune enormă din cauza confruntării continue, cu crize, începând din 2020.

“Luați în considerare situația actuală: Regiunea Europeană a OMS a înregistrat o creștere de trei ori a cazurilor de COVID-19, în ultimele 6 săptămâni, cu aproape 3 milioane de cazuri noi raportate săptămâna trecută, reprezentând aproape jumătate din toate cazurile noi la nivel global. În timp ce ratele de spitalizare din cauza COVID-19 s-au dublat în aceeași perioadă, internările la secțiile de terapie intensivă au rămas până acum relativ scăzute. Cu toate acestea, pe măsură ce ratele de infecție în grupurile mai în vârstă continuă să crească, Europa înregistrează în continuare aproape 3.000 de persoane care mor de COVID-19 în fiecare săptămână”.

Aceste cifre, menționează Kluge, “reflectă o imagine a trecutului recent. Pregătirea pentru viitor este mult mai dificilă, dar trebuie abordată urgent. De aceea, astăzi, OMS/Europa își lansează strategia de toamnă/iarnă pentru COVID-19 și alte virusuri respiratorii - pentru a ajuta la pregătirea pentru viitoarele valuri de infecție. Nu trebuie să așteptăm toamna , ca să acționăm, pentru că va fi prea târziu”.

Potrivit noii strategii, menționează dr. Kluge, țările trebuie să relanseze eforturile de atenuare și să fie pregătite să răspundă la o povară sporită asupra sistemelor lor de îngrijire a sănătății. Aplicarea consecventă a următorilor 5 stabilizatori de pandemie va continua să fie esențială pentru a proteja oamenii în această toamnă și iarnă:

* creșterea utilizării vaccinurilor la nivelul populației generale;

* administrarea unei a doua doze de rapel persoanelor imunodeprimate în vârstă de 5 ani și peste și persoanelor apropiate acestora și luarea în considerare a administrării unui al doilea rapel unor grupuri specifice de risc, la cel puțin 3 luni după ultima doză;

* promovarea purtării măștilor în interior și în transportul public;

* ventilarea spațiilor aglomerate și publice (cum ar fi școli, birouri și transport public);

* aplicarea de protocoale terapeutice riguroase pentru cei cu risc de boală severă.

Oficialul OMS trage un semnal de alarmă: “COVID-19 rămâne o boală urâtă și potențial mortală. Cu doar 2 săptămâni în urmă, am fost lovit de virus pentru prima dată, iar acesta m-a doborât. Am petrecut 3 zile și nopți îngrozitoare, cu febră mare, frisoane și dificultăți de respirație. Îmi pot imagina cât de rău ar fi fost dacă nu aș fi fost vaccinat complet și nu aș fi primit doza suplimentară. Mi-am revenit acasă, izolat, cu familia în apropiere. Nu am avut nevoie de spitalizare sau tratament. Anticorpii induși de vaccin din sistemul meu imunitar au început să funcționeze și au luptat împotriva infecției. (…) Doar pentru că simptomele dumneavoastră au încetat nu înseamnă neapărat că v-ați recuperat complet. Și când vă întoarceți la rutina normală, faceți-o treptat, dacă este posibil”.

“După mai bine de 2 ani de pandemie, suntem cu toții conștienți de instrumentele pe care le avem pentru a ne menține în siguranță, pentru a ne evalua nivelul de risc și a lua măsurile necesare pentru a-i proteja pe ceilalți dacă ne infectăm. Luați propriile decizii în cunoștință de cauză. Doar pentru că masca nu este obligatorie nu înseamnă că este interzisă.

Apar infecții repetate cu SARS-CoV-2 din cauza evoluției continue a virusului, iar fiecare nouă infecție ar putea duce la COVID de lungă durată. Numai în Regatul Unit, de exemplu, se estimează că aproximativ 2 milioane de oameni - 3% din populație - suferă de COVID de lungă durată. Trebuie făcut mult mai mult pentru a stabili cele mai bune practici pentru detectarea, tratamentul și reabilitarea pacienților cu COVID-19. Continui să fac apel la țări să recunoască problema și să investească în cercetarea necesară pentru a răspunde pandemiei din umbră a COVID-19.

Repet: mesajul meu adresat guvernelor și autorităților sanitare este să acționeze acum pentru a ne pregăti pentru lunile următoare. În acest moment, emisfera sudică, unde este iarnă, se confruntă cu un sezon de gripă foarte activ, care, împreună cu COVID-19, pune o presiune continuă asupra sistemelor de sănătate. Este probabil să vedem un scenariu similar în emisfera nordică la toamnă și la iarnă”, conchide directorul OMS Europa:

“Dacă autoritățile din domeniul sănătății acționează acum, ele pot contribui la reducerea perturbărilor sociale, inclusiv absențele lucrătorilor din domeniul sănătății și sistemele de sănătate suprasolicitate, afacerile aflate în dificultate și haosul călătoriilor. Sistemele noastre de sănătate și societatea în general trebuie să continue să adapteze răspunsul nostru colectiv la acest virus - și la orice viitoare variante de îngrijorare. Trebuie să continuăm să facem tot ce putem pentru a-i proteja pe cei mai expuși riscului. Aceasta înseamnă că trebuie să continuăm să monitorizăm și să urmărim evoluția SARS-CoV-2, care rămâne un virus extrem de imprevizibil. Cu toate acestea, majoritatea țărilor din Regiunea Europeană au oprit sau au redus foarte mult supravegherea COVID-19, creând un punct mort, periculos, în cunoștințele noastre despre modul în care virusul evoluează.

Prin urmare, îndemn toate țările să continue să consolideze supravegherea COVID-19 ca parte a unei supravegheri mai ample, și să se pregătească pentru toamnă. Cunoașterea a fost și rămâne un instrument vital împotriva virusului”. (sursa - https://www.who.int/europe/news/item/19-07-2022-)

ILEANA SANDU

Lasă un comentariu