ONU SPERĂ CA GUVERNELE “SĂ CONȘTIENTIZEZE” GRAVITATEA VALURILOR DE CANICULĂ

Distribuie pe:

Organizația Națiunilor Unite face apel la lideri “să conștientizeze” gravitatea valurilor de caniculă precum cel care traversează în prezent Europa și care se preconizează că vor deveni mai frecvente din cauza schimbărilor climatice cel puțin până în anii 2060, informează AFP, potrivit agerpres.ro.

“Sper că acest gen de evenimente va duce la o conștientizare din partea guvernelor și va avea un impact asupra comportamentelor din țările democratice”, a declarat secretarul general al Organizației Meteorologice Mondiale (WMO), Petteri Taalas, cu prilejul unei conferințe de presă desfășurate la Geneva.

Recordurile de temperatură au fost doborâte unul după altul în Europa Occidentală în ultimele zile: pentru prima dată, mercurul termometrelor a depășit 40 de grade Celsius în Regatul Unit, marți după-amiază.

Cu o zi înainte, circa 60 de comune din Franța, majoritatea situate în vestul țării, au înregistrat la rândul lor recorduri absolute de căldură, într-o regiune devastată de incendii masive.

“Îngrijorarea noastră este că intervalul de timp între aceste recorduri este pe cale să se reducă”, a declarat șeful serviciilor climatice aplicate din cadrul WMO, Robert Stefanski, care a reamintit că Portugalia s-a apropiat săptămâna aceasta de recordul european de 48,8 grade Celsius, stabilit anul trecut în Sicilia.

“Am dopat atmosfera injectând mai multe gaze cu efect de seră, în special dioxid de carbon”, a precizat Taalas, utilizând o metaforă sportivă.

Având în vedere concentrațiile existente ale gazelor cu efect de seră din atmosferă, această creștere a frecvenței valurilor de caniculă este preconizată să dureze “cel puțin până în anii 2060, independent de succesul măsurilor noastre de atenuare a schimbărilor climatice”, a adăugat el.

Secretarul general a avertizat totodată asupra efectelor din punct de vedere sanitar, reamintind bilanțul grav al caniculei din 2003, care a făcut peste 70.000 de morți.

“Ne așteptăm la o creștere a deceselor în rândul persoanelor vârstnice și cu probleme de sănătate”, a declarat el, în contextul în care episodul actual a provocat moartea mai multor persoane în Spania, săptămâna trecută.

Lasă un comentariu