RUSIA ÎȘI EXTINDE OBIECTIVELE DE RĂZBOI

Distribuie pe:

Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a declarat miercuri, 20 iulie, că “sarcinile” militare ale Moscovei în Ucraina au depășit acum regiunea de est Donbas, recunoscând, în modul cel mai clar de până acum, că Rusia și-a extins obiectivele de război, potrivit reuters.com.

Într-un interviu acordat presei de stat la aproape cinci luni de la invadarea Ucrainei, ministrul de externe a mai spus că discuțiile despre pace nu au niciun sens în acest moment, deoarece guvernele occidentale încurajează Ucraina să lupte, mai degrabă decât să negocieze.

Ministrul de externe al Ucrainei a replicat că Rusia vrea “sânge, nu discuții”.

Când Rusia a invadat Ucraina, pe 24 februarie, președintele Vladimir Putin a negat în mod explicit orice intenție de a ocupa țara vecină. El a spus atunci că scopul său este demilitarizarea și “denazificarea” Ucrainei - o declarație respinsă de Kiev și Occident, ca pretext pentru un război de expansiune în stil imperial.

Dar Lavrov atrage atenția că “realitățile geografice s-au schimbat de când negociatorii ruși și ucraineni au purtat discuții de pace în Turcia, la sfârșitul lunii martie, discuții care nu au reușit să contureze nicio cale de ieșire”.

În acel moment, a spus el, accentul era pus pe Republicile Populare Donețk și Lugansk, entități auto-proclamate separatiste din estul Ucrainei, din care Rusia a declarat că își propune să alunge forțele guvernamentale ucrainene.

“Acum, geografia este diferită, este departe de a fi vorba doar Republicile Donețk și Lugansk, sunt și regiunile Herson și Zaporojie și o serie de alte teritorii”, a spus el, referindu-se la zonele situate dincolo de Donbas, pe care Rusia le-a ocupat total sau parțial.

“Acest proces continuă în mod logic și persistent”.

Ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, a răspuns: “Mărturisindu-și visul de a acapara cât mai mult pământ ucrainean, ministrul rus de externe demonstrează că Rusia respinge diplomația și se concentrează pe război și teroare. Rușii vor sânge, nu discuții”.

În replică, Lavrov a spus că Rusia s-ar putea vedea nevoită “să meargă și mai departe”, dacă Occidentul, din “furie impotentă” sau din dorința de a agrava situația, va continua să pompeze în Ucraina arme cu rază lungă de acțiune, cum ar fi sistemele de rachete de artilerie de înaltă mobilitate (HIMARS) fabricate în SUA.

“Asta înseamnă că obiectivele geografice se vor extinde și mai departe de linia actuală”, a spus el.

Rusia nu i-ar putea permite președintelui ucrainean Volodimir Zelenski “sau oricui îl înlocuiește” să-i amenințe teritoriul sau pe cel al Republicilor Donețk și Lugansk, cu sistemele cu rază lungă de acțiune, a detaliat Lavrov, referindu-se - ca din întâmplare și fără nicio dovadă - la posibilitatea ca liderul ucrainean să nu mai rămână la putere.

După ce nu a reușit să cucerească Kievul la începutul războiului, Rusia a declarat în martie că se va concentra pe “realizarea scopului principal, eliberarea Donbasului”.

Aproape patru luni mai târziu, a cucerit Luhansk, una dintre cele două provincii care cuprind Donbas, dar este departe de a o cuceri, în totalitate, pe cealaltă - Donețk. În ultimele săptămâni, Rusia a intensificat loviturile cu rachete asupra orașelor din Ucraina.

Lavrov a vorbit la o zi după ce Casa Albă a declarat că Moscova începe să lanseze un plan de anexare a unor mari părți din sudul Ucrainei sub acoperirea unor “referendumuri simulate”.

Oficialii impuși de Rusia în Herson si Zaporojie au în vedere organizarea de referendumuri în lunile urmatoare. Kremlinul spune că este la latitudinea oamenilor care locuiesc acolo să-și decidă viitorul.

Miercuri, 20 iulie, ziua în care Lavrov a făcut aceste declarații, o ploaie de rachete s-a abătut asupra unei stații de autobuz din Harkov, ucigând câțiva civili.

“Imaginea sfâșietoare a unui tată, îngenuncheat lângă fiul său mort, strângându-i mâna, în timp ce lacrimile îi curg pe față, dezvăluie realitatea crudă a consecințelor brutale cu care se confruntă cetățenii ucraineni din cauza președintelui rus Vladimir Putin”, notează dailymail.co.uk., care a difuzat imaginea de mai sus.

Băiatul în vârstă de 13 ani, al cărui nume nu a fost dezvăluit, a murit din cauza rănilor suferite când o rachetă rusească s-a izbit de zidul unei moschei din apropierea stației de autobuz în care se afla împreună cu tatăl său.

Alte două persoane - un bărbat și o femeie - au murit, de asemenea, potrivit guvernatorului regional din Harkov, Oleh Sinehubov.

Acesta a adăugat că și sora de 15 ani a adolescentului decedat a fost rănită, fără să comenteze starea ei sau să-i specifice numele.

“Acesta este un alt act teribil, de teroare, săvârșit de ruși”, a scris Sinegubov pe aplicația de mesagerie Telegram.

Harkov, al doilea oraș ca mărime al Ucrainei, a rezistat asaltului rusesc, ajuns până la periferia orașului, în primele două luni ale invaziei, dar a fost supus aproape zilnic bombardamentelor, în ultima lună, după o perioadă de relativ calm, reamintește sursa citată.

Moscova nu a comentat imediat incidentul de miercuri.

Oficialii militari și ministerul de apărare neagă, ca de obicei, că au vizat în mod deliberat civili în atacurile lor, deși atacurile aeriene rusești au devastat numeroase orașe ucrainene și se crede că au ucis zeci de mii de oameni nevinovați.

Într-o postare separată de pe Telegram, procuratura locală a avansat ipoteza că rachetele au fost trase de la un lansator Uragan.

De asemenea, bombardamentele rusești au continuat să lovească zeci de alte centre urbane din estul și sudul Ucrainei, în ultimele zile.

Sursa citată conchide: “Toate acestea se întâmplă în timp ce ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a declarat că sarcinile militare ale Moscovei în Ucraina trec dincolo de regiunea estică a Donbasului - recunoașterea cea mai clară de până acum că obiectivele sale de război s-au extins în ultimele cinci luni”.

ILEANA SANDU

Lasă un comentariu