AU FOST ACTUALIZATE AMENZILE PENTRU LIPSA ROVINIETEI VALABILE (LEGE PROMULGATĂ)

Distribuie pe:

Președintele Klaus Iohannis a promulgat, miercuri, legea pentru modificarea anexei nr. 2 la Ordonanța Guvernului 15/2002 privind aplicarea tarifului de utilizare și a tarifului de trecere pe rețeaua de drumuri naționale din România.

Actul normativ prevede actualizarea cuantumului amenzilor contravenționale pentru lipsa rovinietei valabile.

Potrivit acestei legi, cuantumul amenzii contravenționale pentru autoturisme este de minim 275 de lei și de maximum 550 de lei, pentru vehicule de transport marfă cu MTMA (masa totală admisibilă tehnic - n.r.) mai mică sau egală cu 3,5 tone de minim 950 de lei și de maximum 1.900 de lei, iar pentru vehicule de transport marfa cu MTMA mai mare de 3,5 tone și mai mică sau egală cu 7,5 tone - de minim 1.550 de lei și de maximum 3.100 de lei.

De asemenea, cuantumul amenzii contravenționale este pentru vehicule de transport marfă cu MTMA mai mare de 7,5 tone și mai mică de 12 tone de minim 2.750 de lei și de maximum 5.500 de lei, pentru vehicule de transport marfă cu MTMA mai mare sau egală cu 12 tone, cu maximum 3 axe (inclusiv) - de minim 3.550 de lei și de maximum 7.100 de lei, pentru vehicule de transport marfă cu MTMA mai mare sau egală cu 12 tone, cu minimum 4 axe (inclusiv) de minim 5.950 de lei și de maximum 11.900 de lei.

Cuantumul amenzilor pentru vehicule de transport persoane cu mai mult de 9 locuri pe scaune (inclusiv conducătorul auto) și maximum 23 de locuri pe scaune (inclusiv conducătorul auto) este de minim 1.550 de lei și de maximum 3.100 de lei, iar pentru vehicule de transport persoane cu mai mult de 23 de locuri pe scaune (inclusiv conducătorul auto) - de minimum 2.750 de lei și de maximum 5.500 de lei.

Legea intră în vigoare în 30 de zile de la data publicării în Monitorul Oficial.

ÎNTREVEDERE IOHANNIS - MINISTRUL IRLANDEZ DE EXTERNE ȘI AL APĂRĂRII; COOPERAREA ECONOMICĂ ȘI SITUAȚIA DE SECURITATE, ÎNTRE SUBIECTELE DISCUTATE

Președintele Klaus Iohannis l-a primit, la Palatul Cotroceni, pe ministrul Afacerilor Externe și al Apărării din Republica Irlanda, Simon Coveney, aflat în vizită oficială la București.

Potrivit Administrației Prezidențiale, președintele Klaus Iohannis a arătat că relațiile româno-irlandeze se situează la un nivel excelent, iar cele două țări acționează ca parteneri, cu obiective comune pe agenda europeană și internațională.

“Cei doi oficiali au evidențiat importanța intensificării dialogului politic, inclusiv în contextul actual de securitate, și a dinamizării cooperării economice bilaterale, prin creșterea investițiilor și a schimburilor comerciale. A fost evidențiat rolul pozitiv jucat în relația bilaterală de comunitatea românească din Irlanda, foarte bine integrată și care aduce o contribuție substanțială la viața economică și socială irlandeză”, informează Administrația Prezidențială.

Președintele Klaus Iohannis și ministrul Simon Coveney au avut un schimb de opinii privind situația de securitate și evoluțiile legate de agresiunea Rusiei contra Ucrainei, evidențiind sprijinul pe care cele două țări îl acordă Ucrainei în multiple planuri.

Președintele României a salutat și desfășurarea la Bruxelles a Conferințelor Interguvernamentale cu Macedonia de Nord și Albania, care dau un nou impuls procesului de extindere și care se adaugă deciziilor recente vizând acordarea statutului de candidat la aderarea la UE Ucrainei și Republicii Moldova.

De asemenea, în contextul Brexit, a fost discutată situația Protocolului privind Irlanda/Irlanda de Nord, inclusiv în urma publicării de către Guvernul britanic a unei propuneri legislative pentru modificarea unilaterală a acestuia, președintele Klaus Iohannis exprimând susținere pentru identificarea unor soluții cu respectarea Acordului de retragere a Regatului Unit din Uniunea Europeană.

CIUCĂ: ASTĂZI VOM APROBA STRATEGIA NAȚIONALĂ DE CERCETARE, INOVARE ȘI SPECIALIZARE INTELIGENTĂ PE 2022 - 2027

Premierul Nicolae Ciucă a anunțat că Executivul a aprobat, în ședința de miercuri, Strategia Națională de Cercetare, Inovare și Specializare Inteligentă 2022 - 2027, prin care vor fi asigurate resursele financiare și materiale pentru derularea programelor de cercetare și inovare.

“Vom aproba astăzi Strategia Națională de Cercetare, Inovare și Specializare Inteligentă. Este o strategie pe care o considerăm foarte importantă ținând cont de angajamentul nostru pentru o modernizare și consolidare economică sustenabilă. Avem deja asumat, în acest moment, prin programul `România Educată', legile educației în dezbatere publică și ele vor asigura un cadru de pregătire și educare a tinerei generații, astfel încât să poată să facă față și să răspundă transformărilor sociale dinamice din perioada următoare. Strategia pe care o vom aproba astăzi, pentru perioada 2022 - 2027, practic vine și fundamentează acest angajament al nostru de a corela angajamentul instituțiilor publice cu angajamentul mediului privat, pentru a putea să dezvoltăm și să consolidăm domeniul de cercetare și de inovare, să asigurăm antreprenoriatului de inovare privat șansa să se conecteze și să aibă o contribuție esențială la dezvoltarea economică a țării. Odată cu asigurarea resurselor financiare și materiale, interesul nostru este acela de a asigura resursa umană necesară pentru derularea acestor programe de cercetare și inovare”, a afirmat Ciucă.

În context, premierul a mulțumit tinerilor care au obținut medalii la olimpiadele internaționale de matematică, fizică, chimie și geografie.

DREPTURILE FEMEILOR: CONSILIULUI DE STAT AL TURCIEI CONFIRMĂ RETRAGEREA ȚĂRII DIN CONVENȚIA DE LA ISTANBUL

Consiliul de Stat turc a confirmat retragerea Turciei din Convenția de la Istanbul, primul tratat internațional care stabilește norme juridice constrângătoare pentru a preveni violențele împotriva femeilor, potrivit unei hotărâri consultate de France Presse.

Mai multe grupuri - între care partide politice și organizații neguvernamentale pentru apărarea drepturilor omului - sesizaseră Consiliul de Stat - cea mai înaltă autoritate administrativă din Turcia - cerând anularea deciziei de retragere din Convenția de la Istanbul.

Aceasta a fost luată prin decret prezidențial la 20 martie 2021.

CHP, principalul partid de opoziție din Turcia, și-a anunțat imediat intenția de a contesta decizia Consiliului de Stat.

“Când vom fi la putere, vom reveni în Convenția de la Istanbul din prima săptămână, chiar din primele 24 de ore”, a declarat șeful partidului, Kemal Kilicdaroglu, posibil candidat la viitoarele alegeri prezidențiale prevăzute pentru iunie 2023.

Manifestații, cu participarea a mii de persoane, s-au declanșat la anunțul abandonării tratatului în martie 2021, o decizie care i-a atras președintelui turc Recep Tayyip Erdogan un val de critici din partea țărilor europene.

Platforma “Stop feminicidul” a lansat un apel la noi manifestații marți seara în mai multe orașe din Turcia, inclusiv la Istanbul și Izmir (vest) în semn de protest față de decizia Consiliului pe care aceasta a calificat-o drept “ilegală”.

“Consiliul de Stat a apreciat că președintele turc a făcut uz de puterea sa discreționară. Este terifiant din punct de vedere juridic”, a reacționat Ipek Bozkurt, avocatul platformei.

“Această eroare ar fi trebuit să fie oprită de justiția turcă”, a declarat ea pentru AFP.

Convenția de la Istanbul, semnată de 36 de țări, stabilește cadrul legal și instituțional pentru combaterea violențelor sexiste.

Tratatul obligă guvernele să adopte o legislație ce pedepsește violența domestică și abuzurile similare, inclusiv violul conjugal și mutilarea genitală feminină.

Guvernul turc și-a justificat decizia de a abandona tratatul - pe care l-a semnat în 2011 - denunțând că încurajează homosexualitatea și amenință structura familiei tradiționale.

Militanții pentru drepturile femeilor susțin că retragerea Turciei din Convenția de la Istanbul le face pe femeile turce mai vulnerabile în fața violențelor.

UN BAR DIN PRAGA OFERĂ TURIȘTILOR CARE FUG DE CANICULĂ UN REFUGIU LA -7 GRADE CELSIUS

În timp ce un val de caniculă se răspândește în Europa, un bar din centrul capitalei Republicii Cehe, Praga, unde temperaturile au urcat marți până la 33 de grade Celsius, oferă o scurtă evadare... arctică, relatează Reuters. Barul Ice Pub, aflat la doar un minut de mers pe jos de renumitul Pod Carol, servește cocteiluri pe bază de vodcă în pahare din gheață. Mobilierul și decorațiunile din local sunt de asemenea din gheață.

Temperatura din interior era marți în jur de -7 grade Celsius, în bar fiind atât de frig încât vizitatorilor li se oferă haine din lână și mănuși, iar vizitele sunt limitate la sub jumătate de oră.

Barul obișnuia să servească și bere, însă acest lucru nu a mai fost posibil deoarece robinetul continua să înghețe, după cum a declarat barmanul Lukas Santler. (AGERPRES)

Lasă un comentariu