ISU MUREȘ LA DATORIE

Distribuie pe:

Joi, 21 iulie 2022, pompierii din cadrul ISU Mureș au fost solicitați la 85 de intervenții, după cum urmează: zece incendii, cinci alte situații de urgență și 70 de intervenții SMURD.

Dintre acestea amintim:

Incendii

* În jurul orei 9.56, incendiu produs la nivelul hornului unei clădiri din cadrul unui operator economic, în localitatea Corunca, drumul E60. În urma incendiului a ars funinginea din interiorul coșului de fum cu o înălțime de aproximativ 12 metri.

Au intervenit pentru stingerea incendiului pompierii militari din cadrul Detașamentului de Pompieri Târgu Mureș.

Cauza probabilă a producerii incendiului: coș/burlan de fum necurățat de funingine.

În jurul orei 14.04, incendiu produs la nivelul unei prese de balotaj din localitatea Sântu. În urma incendiului a ars în totalitate utilajul agricol, trei hectare de miriște, șase baloți de circa 200 kg și cinci arii de pajiște.

Au intervenit pentru lichidarea incendiului și pentru aplicarea măsurilor de protecție împotriva propagării, pompierii militari din cadrul Detașamentului de Pompieri Reghin.

Cauza probabilă a producerii incendiului: scântei mecanice.

În jurul orei 16.58, incendiu produs la o anexă gospodărească de aproximativ 30 mp în orașul Luduș, strada Nicolae Grigorescu. În urma incendiului au ars trei electrocasnice, trei utilaje agricole, un hambar de cereale și câteva bidoane din tablă.

Au intervenit pentru lichidarea incendiului pompierii militari din cadrul Punctului de Lucru Luduș, împreună cu pompierii voluntari din cadrul SVSU Luduș.

Cauza probabilă a producerii incendiului: focul deschis în spații deschise.

* De asemenea, au avut loc șapte incendii de vegetație uscată produse pe raza județului Mureș, în municipiul Târgu Mureș, Reghin, Târnăveni, respectiv în localitățile Sărmășel și Fânațele Căpușului. În urma incendiilor a ars miriște și vegetație uscată pe o suprafață totală de 11 hectare.

Reamintim cetățenilor măsurile și condițiile impuse în activitățile de lucru cu focul:

Se poate întâmpla oricând ca flăcările să se extindă la case, să pună în pericol bunuri materiale și chiar viețile omenești.

Arderea miriștilor, vegetației uscate și resturilor vegetale se efectuează numai după obținerea permisului de lucru cu focul, document care se eliberează de către Șeful Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență constituit la nivelul autorităților publice locale sau persoana desemnată în acest sens.

Totodată, vă reamintim câteva reguli generale pentru prevenirea producerii incendiilor de vegetație uscată:

* Utilizarea focului deschis în locuri cu pericol de incendiu, pe timp de vânt, de uscăciune avansată este interzisă;

* Arderea trebuie să se desfășoare doar în locuri special amenajate, cu respectarea măsurilor ce se impun pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăți.

* Arderea vegetației uscate și a resturilor vegetale se execută cu respectarea următoarelor prevederi generale:

- colectarea în grămezi astfel încât arderea să poată fi controlată;

- executarea arderii în zone care să nu permită propagarea focului la fondul forestier/construcții și să nu afecteze rețelele electrice, de comunicații, conductele de transport gaze naturale, produsele petroliere ori alte bunuri materiale combustibile;

- desfășurarea arderii numai pe timp de zi;

- asigurarea mijloacelor și materialelor pentru stingerea eventualelor incendii;

- supravegherea permanentă a arderii;

- stingerea totală a focului înainte de părăsirea locului arderii.

În conformitate cu HGR 537/2007, incendierea vegetației uscate fără obținerea permisului de lucru cu focul, este contravenție și se pedepsește cu amendă contravențională de 2500 de lei.

Alte situații de urgență

În jurul orei 19.00, pompierii militari din cadrul Detașamentului Sighișoara au intervenit pentru degajarea unei cabaline căzute într-o groapă, în localitatea Șoard. Cabalina a fost imobilizată în groapa cu o adâncime de aproximativ doi metri și nu a prezentat pericol de înec. S-a intervenit pentru scoaterea în întregime și în siguranță din groapa inundată cu apă și nămol, a animalului.

Lasă un comentariu