ALEGERI ANTICIPATE ÎN ITALIA

Distribuie pe:

“Situația politică a condus la această decizie”, a afirmat președintele într-o declarație televizată, făcând referire la demisia prim-ministrului Mario Draghi, după ce acesta a pierdut sprijinul a trei partide importante din coaliția sa - Mișcarea 5 Stele (M5S), Liga și Forza Italia.

“Discuția, votul și modalitățile în care acest vot a fost exprimat în Senat” au demonstrat absența “sprijinului parlamentar pentru guvern și absența perspectivelor pentru a da naștere unei noi majorități”, a explicat președintele italian.

“Această condiție a făcut inevitabilă dizolvarea anticipate a parlamentului”, care “este întotdeauna ultima opțiune”, a adăugat el.

Media din Italia avansează trei posibile date pentru viitoarele alegeri: 18 septembrie, 25 septembrie sau 2 octombrie.

Favoritul clar al scrutinului este coaliția zisă “de centru-dreapta”, care reunește Forza Italia, partidul de dreapta al lui Silvio Berlusconi, și extrema-dreaptă reprezentată de Liga lui Matteo Salvini și de Fratelli d'Italia.

Fratelli d'Italia, partid post-fascist prezidat de Giorgia Meloni, conduce în intențiile de vot, cu aproape 24%, urmat de Partidul Democrat (22%) și de Liga (14%), conform unui sondaj realizat de institutul SWG pe 18 iulie. Forza Italia ar întruni 7,4% din voturi, iar M5S 11,2%. (AGERPRES)

Lasă un comentariu