SITUAȚIE FĂRĂ PRECEDENT ÎN ULTIMII 70 DE ANI. DUNĂREA A SCĂZUT CU 7 CM ÎNTR-O ZI

Distribuie pe:

În județul Dolj au fost sistate irigațiile din cauza nivelului scăzut al fluviului Dunărea, al cărui debit, la intrarea în țară, era luni dimineața de 1.950 metri cubi pe secundă, cu mult sub media multianuală normală din această perioadă, de 2.500 metri cubi pe secundă.

Directorul Agenției Naționale de Îmbunătățiri Funciare (ANIF) - Filiala Dolj, Veta Păsculescu, a declarat, pentru AGERPRES, că stațiile plutitoare care trag apa de irigații din Dunăre nu mai pot funcționa din cauza nivelului mic al fluviului, care se află la un minus de 101 centimetri, situație fără precedent în ultimii 70 de ani.

“Debitul Dunării a scăzut la 1.950 metri cubi pe secundă începând de azi-dimineață. Normal, în această perioadă, la intrarea în țară, debitul Dunării era de circa 2.500 metri cubi pe secundă. Dunărea a scăzut minus 7 centimetri, în ultimele 24 de ore. De 70 de ani nu s-a mai întâmplat așa ceva, să avem asemenea scădere a Dunării: minus 7 centimetri numai în ultimele 24 de ore”, a declarat directorul ANIF Dolj. Suprafața pregătită pentru irigat în Dolj este de 220.776 hectare, iar suprafața irigată cumulat anul acesta a fost de 108.885 hectare. Canalele de irigații umplute au o lungime de 213,10 kilometri, iar suprafața ce poate fi deservită ca urmare a umplerii respectivelor canale este de 45.641 hectare.

Lasă un comentariu