ACTIVITĂȚI PREVENTIVE ORGANIZATE ÎN JUDEȚUL MUREȘ

Distribuie pe:

LA ,,DESCULȚ ÎN IARBĂ”, PREVENIREA TRAFICULUI ȘI CONSUMULUI DE DROGURI

Activitățile desfășurate de polițiștii mureșeni pentru prevenirea consumului și traficului de droguri au continuat și la sfârșitul săptămânii trecute.

Astfel, polițiștii Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității și ai Biroului Siguranță Școlară, cu sprijinul Agenției Naționale Antidrog, au desfășurat, pe parcursul celor 3 zile ale festivalului ,,Desculț în iarbă”, activități preventive ce au vizat informarea și conștientizarea cetățenilor asupra efectelor nocive ale consumului de droguri.

În cadrul acțiunilor au fost oferite informații menite să conștientizeze tinerii, și nu numai, în privința riscurilor și consecințelor negative ale consumului de droguri și substanțe psihoactive, consecințele asupra performanțelor școlare, vieții familiale sau sociale, discutându-se, totodată, și despre prevederile legislative în materia traficului și consumului de droguri.

De asemenea, au fost transmise și informații pentru prevenirea faptelor cu violență și a furturilor din locuințe pe perioada sezonului estival.

Astfel de activități vor continua și în perioada următoare, precizează COMPARTIMENTUL RELAȚII PUBLICE al IPJ Mureș.

SPECIALIȘTII ȘI VOLUNTARII AGENȚIEI NAȚIONALE ANTIDROG DIN MUREȘ, PREZENȚI LA SĂRBĂTOAREA COMUNEI RÂCIU

În cursul săptămânii trecute, specialiștii și voluntarii Centrului de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog (CPECA) Mureș din cadrul Agenției Naționale Antidrog, în parteneriat cu reprezentanții Instituției Prefectului Mureș și ai Inspectoratului Județean de Poliție Mureș, au derulat acțiuni preventive pe linia consumului de droguri în rândul participanților la Sărbătoarea comunei Râciu din județul Mureș.

Astfel, pe toată durata evenimentului, au fost realizate o serie de activități. Acestea au vizat: promovarea unui stil de viață sănătos; oferirea de informații cu privire la efectele consumului de alcool și droguri; consiliere de specialitate pentru participanții la eveniment; distribuirea de materiale informative de prevenire a consumului de droguri.

Tinerii prezenți au putut experimenta “ochelarii de droguri”, ce simulează o gamă largă de efecte care pot fi declanșate de consumul de droguri, precum și “ochelarii de alcool”, ce simulează o intoxicație puternică cu alcool, după cum ne spunea comisar de poliție Ion Aleodor Roman - Agenția Națională Antidrog.

LA TOPLIȚA, INFORMARE ȘI COLABORARE

Colaborarea între specialiști pentru identificarea și referirea victimelor traficului de persoane spre instituțiile abilitate în asistența specializată este constantă. În cadrul acesteia, ultima activitate a vizat colegii polițiști din cadrul Poliției Municipiului Toplița, cu care s-a lucrat constant, mai ales în ceea ce privește informarea grupurilor vulnerabile la acest fenomen despre principalele forme de exploatare. Pentru a identifica mai ușor posibilele victime, aceștia au primit formulare care conțin principalii indicatori ai traficului de persoane și Îndrumarul privind modul de interacțiune cu persoanele vulnerabile la exploatare, am aflat de la comisar șef de poliție ZAHARIA Cristina Gabriela, coordonator al Centrului Regional Târgu-Mureș al Agenției Naționale Împotriva Traficului de Persoane. Domnia sa a mulțumit, totodată, conducerii unității de poliție pentru sprijinul acordat structurii pe care o conduce.

Agenția Națională Împotriva Traficului de Persoane îndeplinește rolul de raportor național, colectând în acest sens, date de la actorii guvernamentali și neguvernamentali care desfășoară activități în domeniul luptei împotriva traficului de persoane. Printre atribuțiile sale se numără și dezvoltarea unor campanii de prevenire a traficului de persoane și programe de facilitare a asistenței victimelor traficului de persoane. Totodată, colaborează cu instituțiile publice, private și organizațiile neguvernamentale pentru implementarea unor campanii și programe comune.

LA TOPLIȚA, VACANȚĂ ÎN SIGURANȚĂ

Despre vacanță în siguranță și cum să ne ferim de ofertele care ascund exploatarea au vorbit specialiștii Centrului Regional Târgu-Mureș al Agenției Naționale Împotriva Traficului de Persoane cu cei care se aflau, în timpul liber, prin centrul Municipiului Toplița.

,,Am întâlnit și un grup de persoane care aveau însoțitori și care au fost interesați, în mod special, de modalitățile de recrutare și de câteva sfaturi de prevenire. Au înțeles din discuții că fac parte dintr-o categorie vulnerabilă și că au nevoie permanentă de informații privind evitarea victimizării. Au primit cu interes materialele realizate de Agenția Națională împotriva Traficului de Persoane, pe care le vor reciti atunci când vor simți nevoia de a-și reaminti despre întâlnirea noastră. Ne-au sprijinit activitatea colegii din cadrul Poliției mun. Toplița, cărora le mulțumim”, ne spunea comisar șef de poliție ZAHARIA Cristina Gabriela, coordonator al Centrului Regional Târgu-Mureș al Agenției Naționale Împotriva Traficului de Persoane.

PREVENIREA TRAFICULUI DE PERSOANE

Ședința echipei interinstituționale din județul Mureș a reunit partenerii locali cu care Centrul Regional Târgu-Mureș a colaborat pentru prevenirea traficului de persoane și pentru asistența de specialitate acordată victimelor acestui fenomen.

Discuțiile au vizat analizele statistice realizate la nivel național de Agenția Națională împotriva Traficului de Persoane, date relevante privind profilul victimelor, activitățile de prevenire realizate, dar si conturarea proiectelor viitoare pentru informarea permanentă a grupurilor vulnerabile despre riscurile asociate acestui fenomen.

,,Întrucât structura noastră monitorizează și victimele referite spre asistență instituțiilor specializate, au fost discutate câteva din cazurile care s-au finalizat și în care victimele au beneficiat de servicii medicale, de suport psihologic, adăpost si sprijin în obținerea unor documente medicale sau de identitate.

Rămâne ca acest parteneriat să continue să se dezvolte și să ducă la rezolvarea profesionistă a situațiilor care apar în legătură cu victimele din evidența Centrului Regional Tg. Mureș”, sublinia comisar șef de poliție ZAHARIA Cristina Gabriela.

Pagină realizată de LETIȚIA BOTA

Lasă un comentariu