INSULTELE NE BICIUIESC PRECUM PALMELE PESTE OBRAZ...

Distribuie pe:

Cercetătorii olandezi de la Universitatea din Utrecht, citați de descopera.ro, susțin că insultele repetate sunt ca și cum ai primi palme peste față, indiferent de contextul în care sunt făcute.

“Oamenii sunt o specie foarte socială. Ne bazăm pe dinamica de cooperare și pe relațiile interpersonale în continuă schimbare pentru a supraviețui și a prospera. Cuvintele au un rol important în aceste relații, deoarece sunt instrumente folosite pentru înțelegerea comportamentului interpersonal. Ca atare, cuvintele pot răni, dar știam puține despre modul în care apare impactul cuvintelor pe măsură ce cineva procesează o insultă.

Modul exact în care cuvintele își pot oferi încărcătura ofensivă, negativă, din punct de vedere emoțional, în momentul în care acestea sunt citite sau auzite, nu era încă bine înțeles. Deoarece insultele repetate reprezintă o amenințare împotriva reputației noastre și împotriva sinelui nostru, ele oferă o oportunitate unică de a cerceta interfața dintre limbaj și emoție. Scopul studiului nostru a fost înțelegerea a ceea ce le face oamenilor o expresie jignitoare și să examinăm dacă procesarea insultelor este mai puțin sensibilă la repetiție decât complimentele și, dacă da, care stadii cognitive sunt implicate în adaptare și care nu sunt.

Presupuneam că insultele repetate declanșează o cascadă de efecte de procesare consecutive sau care se suprapun rapid și că diferite părți ale acestei cascade ar putea fi afectate diferit de repetare, unele dintre ele dispărând rapid, iar altele rămânând puternic receptive pentru o lungă perioadă de timp.

În cercetarea noastră, electroencefalografia (EEG) și electrozi de conductanță a pielii au fost aplicați la 79 de femei participante. Apoi acestea au citit o serie de afirmații repetate care au realizat trei acte de vorbire diferite: insulte, complimente și declarații descriptive neutre, corecte din punct de vedere faptic.

În cadrul experimentului, insultele au fost percepute ca palme pe față, chiar dacă interacțiunea dintre vorbitori nu a fost una reală, ci de laborator. Chiar și așa, rezultatele arată o sensibilitate crescută a creierului nostru la cuvintele negative în comparație cu cuvintele pozitive.

O insultă captează imediat atenția creierului nostru, deoarece semnificația emoțională a insultelor este preluată din memoria pe termen lung. Complimentele au provocat un efect mai puțin puternic, arătând o prejudecată negativă în cantitatea de atenție care este alocată automat situațiilor interpersonale negative versus pozitive”, afirmă oamenii de știință olandezi.

LUCREȚIA POP

Lasă un comentariu