RUSIA VREA SĂ ÎNFIINȚEZE UN TRIBUNAL INTERNAȚIONAL PENTRU A JUDECA UCRAINIENI

Distribuie pe:

Rusia are în vedere să trimită pe banca acuzaților peste 200 de ucraineni pentru presupuse crime împotriva umanității, în fața unui tribunal internațional pe care ea îl creează în prezent, relatează dpa, EFE și Reuters. Un astfel de tribunal s-ar putea afla sub conducerea unei organizații partenere a Rusiei, a declarat șeful Comitetului de anchetă rus, Aleksandr Bastrîkin, într-un interviu publicat luni de de cotidianul guvernamental Rossiiskaia Gazeta. Ar fi “mult mai potrivit”, a spus el, să rezolvăm această problemă cu partenerii Rusiei din organizații internaționale precum CSI (Comunitatea Statelor Independente), OTSC (Organizația Tratatului de Securitate Colectivă) sau BRICS (Brazilia, Rusia, India, China și Africa de Sud). El a declarat că Bolivia, Iran și Siria, printre altele, și-au exprimat interesul de a participa la acest tribunal.

Potrivit lui Bastrîkin, comitetul rus de anchetă a deschis până în prezent peste 1.300 de dosare penale pentru crime împotriva populației civile din Donbas, în estul Ucrainei, împotriva a peste 400 de persoane, membri ai armatei ucrainene, ai conducerii politice, ai unor asociații naționaliste radicale și ai unor formațiuni armate.

“În cadrul investigațiilor preliminare s-a stabilit că peste 220 de persoane, inclusiv membri ai comandamentului Forțelor armate ale Ucrainei, au participat la crime împotriva păcii și securității omenirii, crime care nu se prescriu”, a spus Bastrîkin în interviul citat de EFE.

Potrivit acestuia, au fost aduse acuzații împotriva a 92 de comandanți militari și a subordonaților acestora, iar alte 96 de persoane, între care 51 de comandanți ai unităților Forțelor armate ale Ucrainei, sunt căutate.

Bastrîkin a afirmat de asemenea că sunt în curs de desfășurare investigații vizând cetățeni britanici, americani, canadieni, olandezi și georgieni pentru activități mercenare. Aceștia sunt acuzați că au luptat de partea Ucrainei.

Doi britanici și un marocan au fost deja condamnați la moarte de separatiștii proruși din Donețk. Procedura de apel este încă în curs.

De asemenea, au fost lansate opt dosare penale pentru atacuri asupra ambasadelor rusești sau a altor reprezentanțe din Olanda, Irlanda, Lituania, Republica Cehă, Polonia, România și Franța, a precizat Bastrîkin, potrivit Reuters. (Agerpres)

TAIWANUL A ORGANIZAT UN EXERCIȚIU ÎN CAZ DE RAID AERIAN PE FONDUL TENSIUNILOR CU CHINA

Străzile s-au golit de lume ieri, iar oamenilor li s-a ordonat să rămână în case în anumite zone ale Taiwanului, inclusiv în capitala Taipei, pentru un exercițiu de reacție în cazul unui raid aerian, în timp ce insula își intensifică pregătirile în eventualitatea unui posibil atac din partea Chinei, relatează Reuters.

Sirenele au sunat alarma la ora locală 13:30 (05:30 GMT) pentru exercițiile obligatorii de evacuare a oamenilor de pe străzi, activitățile orașelor din nordul Taiwanului fiind practic întrerupte timp de 30 de minute.

Pe SMS a fost trimisă o “alertă pentru rachete”, prin care li se cerea oamenilor să se pună imediat la adăpost.

“Este necesar să facem pregătiri pentru cazul unui război”, a spus primarul Taipeiului, Ko Wen-je, într-un discurs, după ce a supervizat exercițiile denumite “Wan An”, ceea ce în traducere înseamnă “pace eternă”. China revendică Taiwanul, guvernat în mod democratic, ca teritoriu al său și nu a exclus niciodată să preia controlul asupra insulei cu forța. Taiwanul respinge pretenția de suveranitate a Chinei asupra sa și afirmă că o să-și apere independența.

Invazia Rusiei în Ucraina a relansat dezbaterea în Taiwan despre cel mai bun mod de a reacționa în cazul unui atac, pe fondul intensificării manevrelor militare chineze în jurul insulei.

“Avioane militare chineze hărțuiesc frecvent Taiwanul în ultimii ani și odată cu declanșarea războiului ruso-ucrainean în februarie, aceste incidente ne-au amintit că trebuie să fim vigilenți în timp de pace”, a spus Ko. Preocuparea privind intențiile Chinei față de Taiwan a sporit tensiunile cu SUA care, chiar dacă nu recunosc insula ca țară separată, sunt obligate de propria legislație să-i ofere mijloace de a se apăra.

Insula și-a ridicat nivelul de alertă după invazia rusă în Ucraina, deși nu a raportat nicio activitate militară chineză neobișnuită. Președintele Taiwanului, Tsai Ing-wen, a făcut din creșterea capacității de apărare a țării prioritatea nr.1 și a spus că numai locuitorii insulei pot să-și decidă viitorul. (Agerpres)

Lasă un comentariu