NE-AM INTERESAT PENTRU DUMNEAVOASTRĂ - PROGRAMUL ,,DE TREI ORI SUBVENȚIA”

Distribuie pe:

Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale a comunicat, la sfârșitul săptămânii trecute, că a devenit operațional un nou produs de garantare pentru a facilita accesul la creditare la dispoziția fermierilor, Programul ,,DE TREI ORI SUBVENȚIA”.

Realizat la inițiativa Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, în parteneriat cu CEC Bank și cu Fondul de Garantare a Creditului Rural, creditul ,,DE TREI ORI SUBVENTIA” este oferit fermierilor pe baza Adeverinței eliberate de APIA pentru subvenția primită pentru suprafețele deținute/exploatate de beneficiari.

Valoarea creditului/creditelor, după caz, nu poate depăși de 3 ori valoarea Adeverinței eliberate de APIA, ponderată cu procentul maxim ce poate fi finanțat din valoarea Adeverinței (în prezent 90%). Termenul de acordare este maximum 3 ani, cu posibilitatea de prelungire.

Comisionul de garantare (prima unică) a fost diminuat la 1,6% pe an pentru toți beneficiarii de credit, indiferent de tipul acestora (SC, PFA, II, IF, persoane fizice care desfășoară activități economice etc.), inclusiv pentru societățile nou înființate sau care nu au mai beneficiat de credite. Comisionul se aplică doar la valoarea garanției FGCR, nu la toată valoarea creditului. În cazul în care perioada de creditare este mai mică de un an, comisionul se calculează doar pentru perioada respectivă, precizează MADR.

Pot beneficia de acest program fermieri care dețin Adeverințe emise de APIA, înregistrați ca: Societăți comerciale, Asociații, societăți agricole și cooperative agricole, PFA, II, IF, Persoane fizice, în calitate de producători agricoli.

,,Este cea mai ușoară cale, cea mai directă, cea mai bună, nu angajează sume bugetare. Mergând pe drumul critic, data de 20 este dată de început pentru primele credite, în condițiile în care fermierii doresc. Și doresc”, spunea Petre Daea, Ministrul Agriculturii.

În județul Mureș au fost 23.030 cereri unice de plată aferente anului 2021 autorizate, am aflat de la SĂVÂȘCĂ Daniel Ovidiu, director executiv la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură Mureș.

VASILE BOTA

Lasă un comentariu