AL DI MEOLA, CAP DE AFIȘ AL FESTIVALULUI INTERNAȚIONAL DE CHITARĂ “HARMONIA CORDIS” (TÂRGU MUREȘ 9 - 14 AUGUST)

Distribuie pe:

În perioada 9 - 14 august se va desfășura, în Târgu Mureș, cea de a 17 a ediție a Festivalului Internațional de Chitară “Harmonia Cordis”. Capul de afiș al acestui prestigios festival este Al Di Meola, celebrul chitarist din Statele Unite ale Amercii, care va concerta în fața târgumureșenilor în ultima zi a manifestării pe scena din Cetatea Medievală. Al Di Meola este un autentic adevărat erou al chitarei și un lider constant în topurile muzicale, Al Di Meola a devenit deja recunoscut la nivel internațional ca un virtuoz de cel mai înalt nivel în ultimele patru decenii. Compozitor prolific și interpret uimitor, Al di Meola a lansat peste 20 de albume în colaborare cu muzicieni virtuozi din toată lumea. Al Di Meola s-a născut în Jersey City pe 22 iulie 1954. Crescând în Bergenfield, ascultând muzica lui Elvis Presley, The Ventures și The Beatles, a fost atras să cânte la chitară de la o vârstă foarte fragedă și la vârsta adolescenței era deja considerat un chitarist avansat. “Am exersat la chitară între opt și zece ore pe zi”, a spus el într-un interviu. “Și am încercat să mă regăsesc pe mine sau să găsesc un gen muzical care se potrivește acolo unde mă duce chitara”. Al Di Meola este cel mai bine cunoscut pentru virtuozitatea sa deosebită, dar își poate menține simțul melodiei indiferent de viteză sau stil, ceva ce nu se poate spune despre mulți chitariști. Cariera sa prolifică se întinde pe o gamă largă de stiluri, de la game de virtuozitate, melodii lirice incitante până la pasiunea înflăcărată a melodiilor latino-americane. Muzica sa este caracterizată de pasaje fulgerătoare, ritmuri influențate de muzica funk și progresii melodice care dezvăluie influențele ale muzicii clasice. Al di Meola este câștigător al Premiul Grammy.

Organizatorii au decis ca în acest an festivalul să se desfășoare pe două scene, în Palatul Culturii și în Cetatea Medievală.

Prima zi, 9 august, va debuta la ora 19.00 cu trei concerte pe scena Palatului Culturii, susținute de Cassie Martin (Franța), Antal Pusztai Jazz Band (Austria, România) și TRIO CAVALCADE (Franța). În 10 august, tot în Palatul Culturii, va avea loc finala Concursului Internațional de Chitară Harmonia Cordis. Ziua a doua va cuprinde și cursuri de măiestrie - Universitatea de Arte și work-shop-uri, acestea fiind programate și pentru zilele următoare ale festivalului. Concertele zilei a doua vor avea loc în Palatul Culturii (19.00 - 22.00) și vor fi susținute de Sándor Papp (Ungaria), Duo Celeste (România), Venti Chiavi Guitar Trio (Ungaria) și DUO BANDINI-CHIACCHIARETTA (Italia - Argentina).

În 11 august vor susține concerte (Palatul Culturii 19.00 - 22.00) Nino D'Amico (Italia), Cristina Galietto (Italia), András Csáki (Ungaria), DUO MELIS (Spania - Grecia).

Concertele zilei a patra vor avea loc pe scena din Cetatea Medievală cu începere de la ora 19.00 și vor fi susținute de către Ovidiu Pintilie (România), Péter Girán (Ungaria), ANTOINE BOYER & SAMUELITO (Franța).

Cetatea medievală va găzdui și concertele zilei a 5 a, târgumureșenii fiind invitați să îi urmărească pe Florian Babțan-Varga (România), Alexandr Misko & Dmitriy Toporov (Rusia) și JON GOMM (Marea Britanie).

Ultima zi are programate trei concerte, cu începere d ela ora 19.00 în Cetatea Medievală. Pe scenă vor evolua Álvaro Toscano (Spania), István Ferenc Beke (România) și AL DI MEOLA (SUA).

Intrarea este liberă la toate manifestările și concertele din cadrul festivalului. Cotidianul “Cuvântul liber” este partener media al evenimentului. (D.B.)

DRAGOȘ BARDOȘI

Lasă un comentariu