ROMÂNIA, ÎN TOPUL ȚĂRILOR CU CEL MAI MARE PERICOL DE FALIMENT

Distribuie pe:

Potrivit unui studiu publicat recent de agenția americană Bloomberg (unul dintre cei mai importanți furnizori la nivel mondial, de știri și informații financiare, de tranzacționare și analize de piață), România se află în topul economiilor emergente aflate în cel mai mare pericol de faliment (“default”, în termenii economiștilor).

În ciuda unui PIB de de 250 de miliarde de dolari, România este la mare risc de faliment, chiar mai mare decât Irakul, țară măcinată de război, cu o economie de doar 170 de miliarde de dolari, atenționează Ziad Daoud, economistul-șef al Bloomberg, citat de agențiile internaționale de presă.

Datele studiului includ estimări ale Fondului Monetar Internațional (FMI) și un index Bloomberg privind costul de finanțare, din care rezultă că România va ajunge la o datorie publică de 56% din PIB în 2022 și va plăti cu dobânzile 1,6% din PIB, după ce, în primele 5 luni ale acestui an, a plătit dobânzi de peste 2 miliarde de dolari, adică 0,8% din PIB, conform execuției bugetare.

Cele mai vulnerabile economii emergente în ceea ce privește datoria publică sunt El Salvador, Ghana, Tunisia, Pakistan, Egipt, Kenya, Arabia Saudită și Kuweit. Studiul a cuprins analiza a 50 de țări cu economii în curs de dezvoltare. România se află pe locul 30 în topul publicat. Ungaria este mai jos, pe locul 28, iar Polonia, o economie de 500 de miliarde de dolari, este pe locul 43.

Pe de altă parte, indicele prețurilor de consum, care măsoară inflația în România, a continuat să crească și a ajuns la 14,5% în luna mai 2022, arată datele publicate de Institutul Național de Statistică. În același timp, salariile au crescut cu 11,4%, astfel că puterea de cumpărare în România a scăzut pentru a doua oară consecutiv.

Cu toate că scăderea nu e mare, pe medie, pentru unele categorii de persoane inflația reală este mult mai mare și scăderea puterii de cumpărare mai substanțială, observă analiștii economici.

Prof. univ. dr. Mircea Coșea: Riscăm incapacitatea de plată

“România se împrumută tot mai des, la dobânzi tot mai mari. Astfel, riscăm să ajungem în incapacitate de plată și să nu mai putem asigura cheltuielile curente deoarece dobânzile vor deveni atât de mari, încât, efectiv, nu vom mai avea posibilitatea să ne împrumutăm în continuare. Soluția e repornirea economiei.

Eu am anunțat încă de acum vreo două săptămâni că, după părerea mea, aceasta e cea gravă problemă a României acum, anume datoria publică. Statul român se îndatorează foarte, foarte mult și asta îngreunează și dezvoltarea economică de acum, dar și pe viitor.

Numai în primele patru luni ale acestui an statul a plătit aproape nouă miliarde de lei datorie rostogolită. Asta înseamnă dobânzile pentru împrumuturile dinainte de perioada actuală.

Iar împrumuturile pe care le facem acum, și sunt din ce în ce mai dese - să nu uităm că acum câteva zile am luat un împrumut de la Banca Mondială pentru tranziția verde - aceste împrumuturi sunt la dobânzi atât de mari că încep să devină imposibil de luat.

Deci, dacă lucrurile continuă așa, suntem în pericol ca statul să nu mai poată să aibă bani pentru activitățile curente pentru că-i va fi tot mai greu să se împrumute.

Rezolvarea e una singură și o știm toți: să fie pusă în mișcare economia. Economia trebuie să funcționeze. În România, economia nu funcționează!

Nu avem niciun fel de program economic, nu există niciun fel de preocupare pentru reluarea activității economice la un nivel înalt, care să ducă la crearea de valoare adăugată, la crearea de locuri de muncă mai bine plătite, așa încât să bugetul să aibă banii necesari și să reducă, cu timpul, cota împrumuturilor.

Suntem prea îndatorați! România devine o țară foarte îndatorată și asta ne poate duce, într-o perioadă nu foarte îndepărtată, la incapacitatea de plată, că nu vom mai putea să ne împrumutăm”, (surse - B1TV, curierulnational.ro; foto - playtech.ro)

ILEANA SANDU

Lasă un comentariu