MIRCEA GEOANĂ, SECRETARUL GENERAL ADJUNCT AL NATO, ÎN VIZITĂ LA TÂRGU MUREȘ

Distribuie pe:

LA UNIVERSITATEA DE MEDICINĂ, FARMACIE, ȘTIINȚE ȘI TEHNOLOGIE GEORGE EMIL PALADE”

Marți, 26 iulie, Secretarul general adjunct al NATO a avut o întâlnire cu conducerea Universității, în care a apreciat infrastructura didactică și de cercetare a Universității și a spus despre UMFST că este “o universitate excepțională”.

“În primul rând, din ceea ce știu eu, și cunosc relativ bine mediul academic românesc, este prima universitate care are această dimensiune profund interdisciplinară. Este o abordare foarte holistică a educației pe care eu o salut. Este modul în care toate școlile mari din lumea civilizată se organizează și mă bucur să văd aici, la Târgu Mureș, un model de excelență în care medicina, farmacia, tehnologia, ingineria, dreptul, economia și medicina militară coexistă. Vreau să vă felicit, domnule rector, pentru ceea ce faceți, acest lucru este un exemplu demn de urmat și de alte mari universități din România”, a transmis Mircea Geoană.

Secretarul general adjunct al NATO a participat ieri, 27 iulie, la festivitatea de absolvire. Mircea Geoană a menționat că și-a dorit să fie prezent la această ceremonie pentru a fi aproape de tineri și pentru a le transmite câteva mesaje, în contextul politic, economic, social și cultural pe care îl traversăm.

“Această perioadă este foarte complicată din punct de vedere psihologic. Șocuri după șocuri, criză după criză și acum război. Există și o anumită perioadă de transformare tehnologică și economică care fac ca incertitudinea să fie destul de prezentă. Mâine voi transmite acestei generații de absolvenți să aibă încredere în forțele proprii și să învețe mereu pentru că doar așa se pot realiza lucruri frumoase. Și eu, și conducerea NATO suntem extrem de interesați să comunicăm mai bine și mai credibil cu populația tânără și o facem prin intermediul fiecărui canal”, a arătat Mircea Geoană.

LA SEDIUL BATALIONULUI 51 OPERAȚII SPECIALE VULTURII”

Secretarul general adjunct al NATO, Mircea GEOANĂ, a efectuat ieri, 27 iulie, o vizită de informare la sediul Batalionului 51 Operații Speciale “Vulturii”, din Târgu Mureș.

Programul a inclus întâlnirea oficialului cu reprezentanții conducerii Comandamentului Forțelor pentru Operații Speciale, cu ofițerii de legătură străini dislocați la CFOS și cu operatori din cadrul Batalionului 51 Operații Speciale “Vulturii” pentru a discuta despre capabilitățile Forțelor pentru Operații Speciale. De asemenea, a participat la o prezentare tehnică de armament, echipamente și tehnică militară și a asistat la un scurt moment tactic demonstrativ specific Forțelor pentru Operații Speciale (parașutare și tragere cu muniție de simulare platou) și a vizitat muzeul unității. Nu a lipsit nici înscrierea în Cartea de onoare.

Forțele pentru Operații speciale române dispun de capabilitatea de a executa inserția prin parașutare, prin procedee specifice HAHO - HALO (High Altitude High Opening, respectiv High Altitude Low Opening), procedee necesare inserției nedetectate a detașamentului de forțe speciale, în spatele dispozitivului inamic, în mediu nepermisiv, în vederea executării de operații speciale și neutralizării țintelor de importanță operativ - strategică.

Garanții de securitate autentice pentru România

,,Am răspuns cu mare bucurie invitației șefului Apărării, domnul general Petrescu, și a conducerii Comandamentului Forțelor Speciale de la Târgu-Mureș pentru a vizita această unitate de elită a armatei române și Alianței Nord Atlantice. Ați văzut cu toții profesioniști desăvârșiți, români, portughezi, britanici, americani, francezi. Este, pe scară mai redusă, spiritul și rațiunea de a exista a Alianței Nord Atlantice: Unul pentru toți și toți pentru unul. Evident, când vizitezi o unitate de un astfel de specific, în care sunt toate armatele de pe planetă și, cu atât mai mult, armatele NATO, regăsesc topul de excelență având în vedere sofisticarea, riscul, profesionalismul pe care le necesită pentru a putea să ofere operații speciale. Mă bucură foarte mult gradul înalt de interoperabilitate, și interumană, dar și tehnologică și de comunicații. Vedem tot mai mult integrarea domeniilor terestru, naval, aerian, spațial și cibernetic. De asemenea, sunt foarte încurajat de modul în care acest comandament de elită anticipează schimbările care urmează să se producă în continuare, în contextul de securitate cunoscut, prin războiul declanșat de Rusia împotriva Ucrainei. Salut, de asemenea, colaborarea la nivel multiregional, acest corp de elită are relații privilegiate și conduce anumite operațiuni specifice în regiunea noastră, iar logica de apărare și descurajare pe plan holistic în România, acest vârf de lance al forțelor NATO și al forțelor românești reprezintă un punct de sprijin esențial pentru credibilitatea și eficacitatea apărării noastre. Felicitări acestor oameni deosebiți. Merită respectul nostru. Merită în continuare sprijinul nostru și sper că mulți tineri și tinere să fie atrași către o profesie de elită, care este plină de riscuri, dar este și plină de provocări interesante pentru cei din generația mai tânără.

Summitul de la Madrid a luat decizii istorice cu privire la modificarea profundă a modului în care imaginăm apărarea și descurajarea. De la prezență avansată, trecem la apărare avansată. Anul viitor vom avea noua generație de planificare militară NATO, operațională, planul de apărare și descurajare pentru întreg spațiul nord atlantic. Vom avea noi structuri de forțe și comandamente NATO. Vom avea în România, în Polonia și pe plan holistic. E o altă generație a modului în care imaginăm apărarea și descurajarea și mă bucur foarte mult că pentru țara mea, România, avem astfel de garanții de securitate autentice, cum n-am avut niciodată în istoria noastră.

Am avut și o întâlnire cu rezerviștii. A fost un dialog peste generații. Vremurile se schimbă, națiunile rămân. Cred că cei care au fost, purtând uniforma Armatei Române sau a țărilor NATO în trecut, merită respectul și sprijinul nostru. Sunt îmbărbătat să văd acest spirit național, acest spirit patriotic, acest spirit aliat traversând generațiile și specializările militare”, spunea Mircea GEOANĂ.

PAGINĂ REALIZATĂ DE LETIȚIA BOTA

Lasă un comentariu