REACȚII “ÎN VALURI” LA DECLARAȚIILE CONTROVERSATE ALE LUI VICTOR ORBÁN

Distribuie pe:

Viktor Orbán comparat cu Hitler în presa maghiară de opoziție

Publicația maghiară de opoziție 444.hu a publicat marți, 26 ulie, un articol intitulat “Gândurile unui lider de partid care prețuiește ambițiile naționale și chiar europene cu privire la amestecarea raselor”, în care analizează declarațiile xenofobe ale premierului Viktor Orbán de la Balvanyos, de la sfârșitul săptămânii trecute. “În ultimii 80 de ani, politicienii europeni sănătoși nu au contestat faptul că oamenii care trăiesc astăzi sunt membri ai unei singure specii, homo sapiens. Înainte, desigur, era cineva care gândea diferit și îi era foarte frică de amestecul rasial. Și chiar a vorbit despre asta în ziarele maghiare”, scrie autorul articolului făcând referire la un interviu al lui Adolf Hitler apărut în 1931 în publicația maghiară “Pesti Naplo” sub titlul “Hitler cere o rasă pură”. Atunci un jurnalist maghiar s-a deplasat la München la Congresul Partidul Muncitoresc Național-Socialist German (NSDAP) (sau Partidul Nazist - n.r.) și a obținut un interviu cu Hitler. Articolul publicat de 444.hu sugerează, făcând o paralelă între discursul de la sfârșitul săptămânii trecute de la Balvanyos al premierului maghiar și interviul dat de Hitler publicației “Pesti Naplo că Viktor Orbán s-ar fi inspirat din acel articol atunci când a făcut declarațiile referitoare la rasă.

Orbán a declara la Balvanyos că  “stânga internaționalistă are o șmecherie: ei spun că în Europa trăiesc oricum popoare cu rase amestecate. Ceea ce este fals pentru că încurcă mai multe lucruri. Există o lume în care popoarele europene se amestecă cu cele care vin din afara Europei. Ei bine, asta este lumea cu rase amestecate. Și suntem noi, unde popoare care trăiesc în Europa se amestecă între ele. De aceea noi de exemplu, în bazinul carpatic nu suntem rase amestecate, ci suntem un amestec al popoarelor care trăiesc în propriul lor loc de origine european. Suntem de acord să ne amestecăm între noi, dar nu vrem să devenim o rasă amestecată, pentru asta i-am oprit pe turci la Viena și de asta i-au oprit francezii pe arabi la Poitiers, mai demult”.

În interviul din 1931, când NSDAP era a doua forță în parlamentul german, Hitler declara jurnalistului maghiar că: “lupt împotriva amestecării rasiale, pentru că toate amestecurile rasiale duc în mod sigur, mai devreme sau mai târziu, la distrugerea rasei mixte. Există un singur drept sacru al omului și o singură datorie sacră: este necesar să ne asigurăm că sângele rămâne pur și că umanității mai nobile i se oferă oportunitatea de a se dezvolta în continuare”.

DRAGOȘ BARDOȘI

Lasă un comentariu