SCANDAL LA BUDAPESTA, DUPĂ DISCURSUL LUI VIKTOR ORBÁN LA BĂILE TUȘNAD. DEMISIE DIN CANCELARIA SA: “LUI GOEBBELS I-AR FI PLĂCUT”

Distribuie pe:

Consiliera lui Viktor Orbán responsabilă cu incluziunea socială, Zsuzsa Hegedus, a demisionat marți din cancelaria premierului, după declarațiile rasiste ale lui Orbán de la Băile Tușnad. Aceasta a publicat o scrisoare deschisă în care califică discursul drept unul “nazist”. “Lui Goebbels i-ar fi plăcut”, a scris aceasta. Între timp, purtătorul de cuvânt al guvernului de la Budapesta, Zoltan Kovacs, a afirmat marți că cei care critică discrusul lui Viktor Orbán de la Băile Tușnad “nu înțeleg în mod clar diferența între amestecul de diferite grupuri etnice ale sferei iudeo-creștine și amestecul de popoare de diferite civilizații”.

După afirmațiile făcute de premierul maghiar la Băile Tușnat, Zsuzsa Hegedus, una dintre cele mai vechi colaboratoare ale lui Orbán și-a anunțat demisia. “Îmi pare sincer rău că trebuie să pun capăt unei relații din cauza unei poziții atât de rușinoase”, a scris aceasta, într-o scrisoare deschisă, publicată de presa de la Budapesta.

“Un text pur rasist, care i-ar fi plăcut chiar și lui Goebbels. (...) După un astfel de discurs, care contrazice toate valorile mele de bază, nu am rămas cu altă opțiune”, a scris Zsuzsa Hegedus.

“Noi (ungurii) nu suntem o rasă mixtă...și nu vrem să devenim o rasă mixtă”, a spus Orban sâmbătă. El a adăugat că țările unde europenii și non-europenii se amestecă “nu mai sunt națiuni”.

Guvernul de la Budapesta a încercat marți să liniștească apele după declarațiile controversate făcute de premierul Ungariei Viktor Orban. Într-un text publicat de purtătorul de cuvânt al guvernului maghiar, acesta spune că este vorba despre “o interpretare greșită”.

“Prim-ministrul Orbán a ținut un discurs în weekend, în stilul său caracteristic, iar elita mass-media mainstream a hiperventilat câteva rânduri dure despre imigrare ți asimilare. Este pentru a distrage atenția de la cinci puncte incomode”, își începe textul Zoltan Kovács. Acesta scrie despre războiul din Ucraina, despre sancțiunile europene, despre “pilonii civilizației europene” care “se prăbușesc”, reluând discursul lui Orbán, considerat de mulți desprins din propaganda Moscovei.

Zoltan Kovács a respins, de asemenea, acuzațiile de antisemitism și spune că “Viktor Orbán a fost primul prim-ministru care a recunoscut vinovăția Ungariei atunci când a declarat că “Ungaria a păcătuit atunci când, în loc să îi protejăm pe evrei, am ales să colaborăm cu naziștii” și a fost explicit în privința faptului că îl consideră pe Horthy un antisemit care a comis o crimă enormă”. (Digi24.ro)

COMITETUL INTERNAȚIONAL AUSCHWITZ SE DECLARĂ “ÎNGROZIT” DE DECLARAȚIILE LUI VIKTOR ORBÁN ȘI CERE UE SĂ SE DELIMITEZE DE ELE

Comitetul Internațional Auschwitz s-a declarat marți “îngrozit” de afirmațiile premierului ungar Viktor Orbán cu privire la o “rasă ungară non-mixtă” și a lansat un apel către Uniunea Europeană de a “se distanța de astfel de insinuări rasiste”.

Discursul liderului naționalist de la Budapesta, “stupid și periculos”, le aduce aminte supraviețuitorilor Holocaustului de “perioadele sumbre ale propriei lor excluziuni și persecuții”, a subliniat vicepreședintele organizației, Christoph Heubner.

Și comunitatea evreiască din Ungaria a reacționat împotriva discursului lui Viktor Orbán.

“Pe această planetă există doar o singură rasă cu două picioare, care muncește, vorbește și uneori gândește: Homo Sapiens Sapiens”, a declarat rabinul-șef din Ungaria, Robert Frolich, într-o postare pe Facebook, relatează AFP, citată de Agerpres.

Șeful guvernului ungar a afirmat, sâmbătă, la Băile Tușnad, că lumea se află într-un deceniu al pericolelor și primejdiilor și nu credea că pilonii civilizației occidentale vor începe să se dărâme. În opinia sa, fenomenul migraționist a împărțit Europa în două și există o dispută între aceste două părți.

“Problema cea mai spinoasă continuă să fie problema demografică. Sunt mai multe înmormântări decât nașteri. (...) A doua provocare este fenomenul migraționist, care a împărțit Europa în două. Fenomenul migraționist a împărțit în două Europa. Pur și simplu, Occidentul s-a destrămat, s-a împărțit în două.

Într-o parte avem țări, națiuni, unde avem europeni și non-europeni, care trăiesc laolaltă. Acele state nu mai sunt națiuni, acolo sunt niște conglomerate de popoare. Nu mai putem vorbi, zic eu, de Occident, este vorba despre o structură post-occidentală și, conform regulilor matematicii, o să se întâmple acea mare schimbare demografică. În acea parte a continentului nostru (...), procentajul populației non-europene va crește peste 50%”, a spus Orban.

Guvernul ungar s-a apărat marți, purtătorul său de cuvânt Zoltan Kovács afirmând că este vorba despre “o interpretare greșită” din partea unor “oameni care nu înțeleg în mod clar diferența între amestecul de diferite grupuri etnice ale sferei iudeo-creștine și amestecul de popoare de diferite civilizații”.

PÉTER ECKSTEIN-KOVÁCS: RASISMUL LUI VIKTOR ORBÁN ÎMI DĂ FIORI. UDMR SĂ SE DELIMITEZE DE EL

Declarațiile făcute de premierul Ungariei, Viktor Orban, la Băile Tușnad sunt rasiste. O spune răspicat la RFI avocatul Peter Eckstein-Kovacs, fost membru UDMR și o voce critică la adresa actualei conduceri a formațiunii maghiare din Parlamentul României, notează RFI.

Viktor Orban a vorbit în week-end la Școala de Vară din localitatea harghiteană Băile Tușnad despre puritatea rasei maghiare și a criticat sprijinul oferit de UE Ucrainei în războiul cu Rusia.

Peter Eckstein-Kovacs spune că rasismul lui Viktor Orban îi dă fiori: “Ceea ce reprezintă o noutate absolută pentru mine cel puțin este chestia rasială, ceea ce îmi produce frisoane și cred că nu numai mie, cu rase pure și cu rase impure în Europa (...). E rasism, rasism pur, ceea ce până acum nu a fost exhibat cel puțin de premierul Ungariei”.

Fostul membru UDMR crede că formațiunea ar trebui să spună clar dacă se delimitează sau nu de discursul rasist al lui Viktor Orban: “UDMR-ul s-a cam lipit de FIDESZ și de partidul de guvernământ din Ungaria și aici, cum să zic, iarba nu-i mai place, dar tace (...). Partidele politice și presa trebuie să-i întrebe pe liderii UDMR, până când răspund: vă asimilați aceste valori, vă asimilați acest rasism? Uitați, se vorbește de puritatea rasei și nu a sărit imamul de la Constanța, dar nici cei de la Constantinopol. Au sărit, în schimb, evreii din Ungaria, adică prim-rabinul Ungariei și Federația Comunităților Evreiești din Ungaria sunt pe undeva panicate, zic domnule, asta am trăit-o în al Doilea Război Mondial, când vorbeam de rase superioare, de rase inferioare. Adică UDMR-ul trebuie întrebat până când se delimitează de aceste excese vizibile de pe Lună, cum ar zice domnul prim-ministru Orbán”.

Sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Lasă un comentariu