LOCUINȚE SOCIALE SAU DE NECESITATE PENTRU VICTIMELE VIOLENȚEI DOMESTICE

Distribuie pe:

În Monitorul Oficial nr. 754, din 27 iulie 2022, a fost publicată Legea nr. 253/2022 pentru modificarea și completarea Legii locuinței nr. 114/1996.

Noul act normativ modifică definiția locuinței de necesitate în sensul de locuință destinată cazării temporare pentru două categorii de persoane.

În primul caz, în locuințele de necesitate pot fi cazate persoanele și familiile ale căror locuințe au devenit inutilizabile în urma unor catastrofe naturale sau accidente sau ale căror locuințe sunt supuse demolării în vederea realizării de lucrări de utilitate publică, precum și lucrărilor de reabilitare ce nu se pot efectua în clădiri ocupate de locatar.

A doua categorie introdusă prin noua lege se referă la victimele violenței domestice, ca măsură complementară celor prevăzute de lege în domeniul asistenței sociale și protecției victimelor violenței domestice.

Autoritățile administrației publice centrale și locale care dețin locuințele ce intră sub incidența acestei legi au obligația să afișeze numărul acestora pe pagina de internet proprie și să actualizeze lista ori de câte ori intervin modificări.

Totodată, locuințele sociale se vor acorda și victimelor violenței domestice. Astfel, pot beneficia de locuințe sociale victimele violenței domestice, însă numai până la data finalizării partajului prin una dintre modalitățile prevăzute de lege. (L.P.)

LUCREȚIA POP

Lasă un comentariu