RELIGIA, EMINESCU ȘI... ACTORUL

Distribuie pe:

* “RELIGIA ESTE LEGĂTURA SOCIETĂȚII ȘI TEMELIA ORDINII”.

Plutarh (46-125), scriitor, moralist de origine greacă, cunoscut mai ales prin scrierile sale biografice și filosofice. A fost unul din principalii reprezentanți ai aticismului (scriere veche) în literatura greacă. Studiază la Atena retorica, filosofia și științele vremii. Frecventează “Academia platoniciană”. Vizitează Roma și predă aici filosofia morală. Este numit procurator al provinciei Achaia din Grecia. Devine preot al Templului lui Apollo din Delfi. Plutarh este foarte cultivat, avea cunoștințe enciclopedice, fiind foarte prețuit în cercurile eleniste.

***

* “Viața vine dintr-un vid adânc, care este Dumnezeu. Viața fără Dumnezeu n-are niciun sens. Nucleul din noi este Dumnezeiesc. La ora actuală, noi suntem într-o mare cădere, suferință. Aici intervine Iisus Hristos cu Crucea suferinței. Iisus a ieșit din timp... Eminescu a ieșit din timp...! Eminescu, prin cunoaștere, s-a apropiat de Dumnezeu. Țara este stearpă și barbară, și dacă nu vom intra în jugul suferinței ca Hristos, nu vom reuși. De 32 de ani, tot am luat din grămadă, dar n-am pus nimic înapoi. Religia ne poate ajuta, dar nu în sensul propoveduirii de a ne duce pe noi în cer, ci... de a aduce cerul pe pământ, începând cu școala și societatea”.

Dorel Vișan (1937 - ), actor, director de teatru și poet român. A interpretat peste 40 de roluri în teatru, în cea mai variată gamă, de la Moliere la Shakespeare, de la Marivaux la Büchner, iar în film a avut peste 50 de roluri în producții românești. A primit premiul Academiei Române de Film pentru cel mai bun actor european, și multe alte distincții interne și internaționale. “Credința mea ca artist este că, un artist nu trebuie să facă roluri, ci să re-creeze destine”. “Nu-mi pare rău că mor, îmi pare rău că nu m-am priceput să trăiesc”.

***

* În urmă cu 70 de ani, în Germania a ieșit o țigară ce purta pe ea cuvintele: “Nie ohne mich”, adică “Nimic fără mine”... “Nicăieri nu pleca, omule, fără mine, fără țigară, căci eu sunt bucuria ta, mângâierea ta, tăria ta!... Ia-mă pe tot locul, omule, cu tine!... Nu pleca nicăieri fără mine!...” Acesta este crezul tuturor fumătorilor, la toate popoarele. Tutunul e un idol, o plăcere, o patimă rea. Domnul Iisus Hristos a zis altfel. “Rămâneți întru Mine și Eu întru voi, căci fără de Mine nu puteți face nimic!” (Ioan,15, 4-5). Când soldații români au plecat la război, pe paftaua de la curea, aveau înscrise următoarele cuvinte: “Nihil Sine Deo” adică “Nimic fără de Dumnezeu”. Și așa... au putut să învingă patimile expansioniste ale lui Hitler, care a crezut în țigară mai mult decât în Dumnezeu” (n.a.).

“FRAȚI ROMÂNI - Fără o UNIRE din toate punctele de vedere, vom fi pierduți. Citiți sau recitiți istoria cruntă a Basarabiei și Transilvaniei și vă asigur că n-o să mai aveți somn. Nu dormiți pe o ureche, cum spunem noi. Spunem de multe ori că: Istoria nu se repetă numai că... la noi românii basarabeni și transilvăneni s-a tot repetat și este posibil și în viitor să se întâmple orice, printr-o conjunctură internațională nefavorabilă. Ceea ce putem să facem este: UNIRE și ÎNȚELEPCIUNE. Dumnezeu să ne păzească de tot răul lumii” Amin!

P.S. Isaia cap. 43. vers. 1-2: “Nu te teme, căci Eu te-am răscumpărat și te-am chemat pe nume, al Meu ești. Dacă tu vei trece prin ape, Eu sunt cu tine și în valuri nu vei fi înecat. Dacă vei trece prin foc, nu vei fi ars și flăcările nu te vor mistui”.

Cu dragoste creștinească,

PĂRINTELE ILIE

Lasă un comentariu