POSTUL ADORMIRII MAICII DOMNULUI

Distribuie pe:

Începând cu 1 august, creștinii ortodocși și greco-catolici, timp de două săptămâni, postesc - o perioadă de pregătire pentru Praznicul Împărătesc al Adormirii Maicii Domnului. Postul presupune abținerea de la mâncare și băutură, nu doar o simplă înlocuire de alimente, cu intenția de a crea senzația de foame. Și aceasta nu pentru că anumite alimente ar fi necurate, deoarece nimic din creație nu poate fi respins ca necurat (II Tim.4.4.), ci pentru că abținerea este un semn al libertății și al biruinței voinței, al dorinței de a nu fi niciodată sătul, ci flămând și însetat. Postul creștin mai înseamnă jertfă, dispoziția de a împărți cu semenul nostru în nevoi prinosul de alimente.

Postul s-a practicat și în Vechiul Testament de către profeții Moise, Ilie, David. Mântuitorul a practicat postul și a vorbit despre adevăratul post (Matei 6, 16-18). După Apostolul Pavel, creștinul este liber să postească potrivit propriei conștiințe și hotărâri, deoarece “nu mâncarea ne va așeza înaintea lui Dumnezeu” (I Cor, 8,8; cf. I Tim.1-9).

Pentru credincioși, postul face parte din starea de pocăință și de sfințire în care are loc mărturisirea păcatelor și împărtășirea cu Sfintele Taine, după principiul: “Dacă poți purta tot jugul Domnului, desăvârșit vei fi; dar dacă nu poți, fă ce poți” (Didahia VI. 2).

Cinstirea Maicii Domnului este o faptă a dreptei credințe și o încercare de a înțelege taina divină de transformare misterioasă a omului rătăcit în patimi într-un trăitor al virtuții. Poarta acestei Pronii este Maica Domnului, a cărei sfințenie numai Tronul dumnezeirii o depășește. De aceea Biserica și Sfinții Părinți au rânduit praznice speciale închinate Preacuratei: Nașterea - 8 septembrie; Intrarea în Biserică - 21 noiembrie; Soborul Maicii Domnului - 26 decembrie; și mai ales Adormirea Maicii Domnului - 15 august sau Sfânta Marie Mare, cum se spune în popor.

Pr. VASILE BOTA

Lasă un comentariu