POPORUL, DUMNEZEU ȘI... DUMINICA

Distribuie pe:

* “Poporul e temelia; din limba lui s-au creat și s-au dezvoltat toate limbile și literaturile culte; de acolo trebuie să pornim și noi, chiar și cu jertfe..., dacă voim să ne înțeleagă majoritatea națiunii căreia ne adresăm și dacă voim să dăm urmașilor noștri o limbă și o literatură originală mai cultă de cum ne-au lăsat strămoșii noștri”.

Iosif Vulcan (1841-1907), scriitor, publicist, animator cultural, membru de onoare al Academiei Române.

***

* “Iubirea noastră pentru Dumnezeu nu rămâne niciodată fără răspuns. Și este chiar mai mult decât recompensată, pentru că Dumnezeu ne înțelege chiar și atunci când toți cei din jurul nostru ne înțeleg greșit. Pentru că Dumnezeu ne iubește chiar și atunci când toți ne părăsesc. Pentru că Dumnezeu și-aduce aminte de noi chiar și atunci când toți ceilalți ne-au uitat. Noi suntem ai lui Dumnezeu și doar ai Lui pentru eternitate”.

Paramhamsa Yogananda (1893-1952), scriitor, a fost primul maestru spiritual, originar din India, care și-a stabilit domiciliul permanent în Occident. A ținut sute de prelegeri în fața a mii de oameni în “campania sa spirituală”... Înaintea acestei campanii a primit un sfat de la mentorul său spiritual: “Occidentul este avansat în realizări materiale, dar lipsit de înțelegere spirituală. Este voia lui Dumnezeu ca tu să joci un rol important în a învăța omenirea valoarea echilibrării vieții materiale și a celei lăuntrice, materiale”. Impactul lui asupra culturii vestice a fost cu adevărat impresionant. Dar moștenirea sa spirituală durabilă a fost și mai mare. Cartea sa, “Autobiografia unui yoghin”, publicată prima dată în 1946, a declanșat în occident o adevărată revoluție spirituală. Tradusă în mai mult de 12 limbi, a rămas până azi un best-seller al scrierilor spirituale clasice.

***

* “Duminica este ziua de sărbătoare și odihnă a creștinilor. De ce? Fiindcă în această zi a înviat Domnul nostru Iisus Hristos; În zi de Duminică Hristos Cel înviat s-a arătat pe cale, în drum spre Emaus, lui Luca și Cleopa; În zi de Duminică, Hristos Domnul nostru s-a arătat apostolilor săi, lipsă fiind apostolul Toma; În zi de Duminică, s-a arătat celor 12 apostoli, de față fiind și Toma; În zi de Duminică s-au pus bazele viitoarei Sf. Liturghii, prin frângerea pâinii făcute de apostoli; În zi de “Duminică” s-a pogorât Duhul Sfânt peste Apostoli și oameni; Cinstim ziua de Duminică de pe vremea Împăratului creștin Constantin cel Mare, care a legiferat aceste manifestări ale primilor creștini. Cinstim ziua de Duminică fiindcă mama, tata, frații, surorile, nepoții, vecinii, prietenii, toată suflarea românească sărbătorește DUMINICA, fiindcă acolo ne întâlnim cu Dumnezeul nostru creștin, cu moșii și strămoșii noștri, “români creștini ortodocși” (n.a.).

P.S. 1 Tesaloniceni cap. 4. vers. 4-6: “Fiecare dintre voi să-și stăpânească vasul (corpul) său în sfințenie și cinste. Nu în patima poftei, cum fac neamurile care nu cunosc pe Dumnezeu. Și nimeni să nu întreacă măsura și să nu nedreptățească pe fratele său, în această privință, căci Domnul este răzbunător pentru toate acestea, după cum v-am spus mai înainte și v-am dat mărturie”.

Cu dragoste creștinească,

PĂRINTELE ILIE

Lasă un comentariu