EXPUNEREA LA SOARE ÎI ÎNFOMETEAZĂ PE BĂRBAȚI...

Distribuie pe:

Cercetătorii israelieni de la Universitatea din Tel Aviv, citați de descopera.ro, au ajuns la concluzia că expunerea la soare mărește apetitul bărbaților, dar nu și pe cel al femeilor. Astfel, în cazul bărbaților, expunerea la soare activează o proteină care semnalizează organismului să producă un hormon ce stimulează pofta de mâncare. În cazul femeilor, un al treilea hormon blochează interacțiunea primilor doi și, în consecință, nu apar creșteri semnificative în apetit după expunerea la soare.

“În studiul nostru, am identificat diferențele dintre bărbați și femei în ceea ce privește activarea mecanismului metabolic. Pentru masculi (atât în cazul speciilor animale, cât și al oamenilor), expunerea la soare activează o proteină denumită p53, care are funcția de a repara ADN-ul din piele ce a fost afectat de expunerea la soare.

Activarea proteinei p53 semnalează organismului să producă un hormon denumit grelină, care stimulează la rândul său pofta de mâncare. În cazul femeilor, hormonul estrogen blochează interacțiunea dintre p53 și grelină și, în consecință, nu apare o senzație de foame neobișnuită după expunerea la soare.

Cercetarea se bazează pe date epidemiologice colectate în cadrul unui studiu cu durata de un an asupra obiceiurilor alimentare ale unui număr de aproximativ 3.000 de israelieni, bărbați și femei, date combinate cu rezultatele unui studiu genetic desfășurat pe animale de laborator.

Astfel, am constatat că există o diferență metabolică uriașă între bărbați și femei, care le influențează atât sănătatea, cât și comportamentul.

Studiul nostru este prima cercetare medicală care ține cont de gen ce a fost desfășurată vreodată cu privire la expunerea la ultraviolete (UV) și, pentru prima oară, conexiunea moleculară dintre expunerea UV și pofta de mâncare a fost descifrată.

În calitate de ființe umane, am renunțat la blană și, în consecință, pielea noastră, cel mai mare organ al corpului, este expusă la semnale din mediu. Proteina p53, care se găsește în piele, repară ADN-ul afectat de expunerea la soare, dar are și o altă funcție. Îi semnalizează organismului că iarna s-a încheiat pentru a ieși la soare, probabil în pregătire pentru sezonul de împerechere.

Rezultatele noastre oferă o bază încurajatoare pentru alte cercetări, atât asupra metabolismului uman, cât și asupra unor terapii pe bază de UV împotriva unor boli metabolice și tulburări ale apetitului alimentar”, afirmă oamenii de știință israelieni. (L.P.)

LUCREȚIA POP

Lasă un comentariu