COVID-19 “DOVEZI CONVINGĂTOARE” CĂ PIAȚA DE ANIMALE DIN WUHAN A FOST EPICENTRUL PANDEMIEI

Distribuie pe:

Oamenii de știință afirmă că există “dovezi convingătoare” că piața de fructe de mare și animale sălbatice Huanan din Wuhan a fost epicentrul focarului de Covid-19.

Două studii revizuite, publicate săptămâna trecută în revista Science, reexaminează informațiile privind focarul inițial din orașul chinez. Cercetarea a fost întreprinsă de oameni de știință americani, britanici, olandezi și australieni.

Unul dintre studii arată că cele dintâi cazuri cunoscute au fost grupate în jurul pieței din Wuhan. Cel de-al doilea se bazează pe analiza genomului virusului care a infectat aceste prime cazuri. Acesta conchide că două linii ale virusului, A și B, au existat înainte de februarie 2020, rezultând din două evenimente separate de transmitere la om, ambele în piața din Wuhan, în noiembrie, respectiv începutul lui decembrie 2019.

Potrivit cercetătorilor, dovezile demonstrează că Sars-Cov-2 a fost prezent la mamiferele vii care au fost comercializate în piața Huanan la sfârșitul anului 2019 și a fost transmis persoanelor care lucrau sau făceau cumpărături acolo, în două “runde de propagare” separate.

Unul dintre cercetătorii implicați, profesorul virolog David Robertson de la Universitatea din Glasgow, a declarat pentru BBC News că speră că studiile vor “corecta falsa teorie potrivit căreia virusul ar fi provenit dintr-un laborator”.

Doi ani de eforturi științifice pentru a înțelege virusul care provoacă boala Covid-19 le-au permis cercetătorilor să elucideze de ce anume din sute de oameni care au fost primii spitalizați cu Covid-19 în Wuhan, doar 41 au avut o legătură directă cu piața respectivă.

“A fost cu adevărat surprinzător faptul că, în majoritatea lor, primele cazuri nu au avut nicio legătură cu piața”, a spus profesorul Robertson. “Dar știind ce știm despre virus, acum, este exact ceea ce ne-am așteptat: că mulți oameni fac o formă ușoară a bolii, răspândind virusul în comunitate”.

Cercetarea a relevat că mulți pacienți - care nici nu lucrau și nici nu făceau cumpărături în piață - locuiau în apropierea acesteia, ceea ce susține ideea că piața a fost epicentrul epidemiei, a explicat profesorul Michael Worobey, autor principal și biolog de la Universitatea din Arizona: primii infectați au fost vânzătorii, care au declanșat un “lanț de infecții în rândul membrilor comunității din apropiere”, în lunile care au urmat virusul răspândindu-se în zonele intens locuite ale orașului (care numără 11 milioane de locuitori).

Studiul s-a extins și asupra pieței în care se vindeau animale vii, inclusiv specii cunoscute acum ca fiind susceptibile de Covid-19. Cercetătorii au prelevat mostre de lichid din canale de scurgere și de pe tarabele din piață - care au fost testate pozitiv pentru virus.

“Cele mai multe probe pozitive s-au grupat în jurul părții de sud-vest a pieței”, a explicat profesorul Robertson. “Și acesta este exact locul în care se vindeau animale sălbatice vii - ratoni, vulpi roșii, bursuci, fie pentru carne, fie pentru blană. Așadar, avem confirmarea că animalele despre care știm acum că sunt susceptibile de Sars-Cov-2 au fost vândute acolo, la sfârșitul anului 2019”.

În ultimii doi ani, identificarea originii pandemiei mortale s-a transformat dintr-o investigație științifică într-o dispută politică toxică, în primul rând între politicieni din SUA și China - teoria conform căreia virusul s-ar fi scurs dintr-un laborator al Institutului de Virologie din Wuhan.

Dar această ipoteză, a spus profesorul Stuart Neil de la Kings College, “nu poate explica datele obținute”.

“Suntem acum cât se poate de siguri, pe baza dovezilor fragmentare pe care le avem, că transmiterea virusului a avut ca punct de pornire piața din Wuhan”.

Piețele aglomerate, de animale vii - sunt de acord mulți oameni de știință - reprezintă “un punct fierbinte” ideal de transmitere a noilor boli, de la animale la oameni. Și în cele 18 luni până la începutul pandemiei, un studiu separat a arătat că aproape 50.000 de animale - din 38 de specii diferite - au fost comercializate în piețele din Wuhan.

Profesorul Neil este de părere că pandemia ar putea fi o consecință a “practicilor nesănătoase, pline de cruzime și a igienei precare, despre care autoritățile chineze au fost avertizate”.

Pericolul major de a căuta vinovați într-un laborator, a adăugat el, “este că riscăm să lăsăm ca acest lucru să se întâmple din nou pentru că ne-am concentrat pe o ipoteză greșită”.

Potrivit cercetătorilor, “rezultatele indică faptul că este puțin probabil ca noul coronavirus să fi circulat pe scară largă, la oameni, înainte de noiembrie 2019.

Prin urmare, cercetarea este importantă deoarece, așa cum subliniază autorii în prefață, “înțelegerea modului în care sindromul respirator acut sever a apărut în 2019 este esențială pentru prevenirea focarelor zoonotice înainte ca acestea să devină următoarea pandemie”.

Cu toate acestea, oamenii de știință cred că o altă pandemie se va produce în timpul vieții noastre (surse - bbc.com, science.org; foto - abc.net.au)

ILEANA SANDU

Lasă un comentariu