DAVID SARANGA, INTERVIU LA FINAL DE MANDAT - MUREȘUL, UNA DINTRE DESTINAȚIILE PREFERATE DE AMBASADORUL ISRAELULUI ÎN ROMÂNIA

Distribuie pe:

Ambasadorul Israelului, David Saranga, își încheie misiunea în România și spune că nu este un moment ușor pentru că se simte legat de această țară, de oameni, de istoria și de tradițiile românești. Pentru el, România pe care a găsit-o la preluarea mandatului de ambasador este “altă țară” față de cea în care a fost în urmă cu 25 de ani. Vă prezentăm, mai jos, interviul (parțial) realizat de Agerpres cu Excelența sa, David Saranga. Interviul integral poate fi citit accesând următorul link: https://www.agerpres.ro/politica/2022/08/01/interviu-david-saranga-in-ochii-mei-romania-s-a -schimbat-cu-180-de-grade-de-romania-pe-care-am-cunoscut-o-in-trecut—957979

AGERPRES: Excelență, la finalul mandatului dumneavoastră, ați lăsat în România un volum care se numește “Întoarcerea la România”. Vă întreb: cum este plecarea din România, pentru că astăzi plecați din România.

David Saranga: Plecarea niciodată nu este ceva ușor. Nu este ușor fiindcă este o perioadă care se termină, o perioadă foarte frumoasă care se termină, o perioadă de patru ani cu multe activități și, din acest motiv, nu este ușor. M-am legat de țara voastră, m-am legat de oameni, m-am legat de istoria, de tradiția României și din acest motiv nu este ușor. Pe de altă parte, plecarea este un nou început și, fiind o persoană optimistă, văd și această parte plină.

AGERPRES: Dumneavoastră ați mai fost în România în urmă cu 20... plus ani...

David Saranga: ... și cinci. Exact acum 25 de ani am ajuns.

AGERPRES: Am citit într-un interviu al dumneavoastră că mandatul din România a fost primul mandat în diplomație. Ați plecat apoi în Spania, iar acolo ați fost văzut ca și cum ați fi fost pedepsit că ați venit în România. Acum, cum o să fiți văzut când vă întoarceți de la mandatul din România?

David Saranga: Vă dau un exemplu. Când a apărut această poziție de ambasador în România, când eu am venit aici, erau cam 20 de persoane care au vrut să vină aici ca ambasador și când eu plec sau când lumea a știut că plec eu, am primit zeci de telefoane - de la ambasadori din toată lumea sau de la diplomați - care m-au întrebat despre acest post. De ce? Pentru că lumea vrea să vină în România. Am crezut că o să fie ușor pentru mine să primesc acest post de ambasador în România, fiind în România în trecut, știind limba, fiind senior diplomat și erau mulți care au vrut acest post. Așa că, astăzi, lumea știe că România este o țară bună pentru activitatea diplomatică, mă refer pentru un diplomat israelian, și lumea știe că nu e un loc unde e pedepsit cineva, dimpotrivă, e un loc în care premiezi pe cineva.

AGERPRES: Întorcându-vă la România de acum față de România comunistă din primul dumneavoastră mandat, care au fost schimbările majore pe care le-ați văzut?

David Saranga: Este o altă țară. E o altă țară. În primul rând, societatea românească e total diferită de societatea pe care eu am cunoscut-o acum 20 de ani. Generația tânără este o societate europeană sută la sută. Pentru mine este ca și cum am venit într-o țară nouă, știind istoria și tradiția și limba, dar ca și cum este o țară nouă. România, în ochii mei, s-a schimbat cu 180 de grade de România pe care am cunoscut-o atunci.

AGERPRES: Ați susținut, de asemenea, proiectul Muzeului Memoriei Holocaustului, un proiect care s-a întins foarte mult timp, încă nu este finalizat. Vi s-au făcut promisiuni sau aveți semnale că acest Muzeu al Memoriei Holocaustului va fi realizat în viitorul apropiat în București?

David Saranga: Este un proiect al Guvernului României, care este bine văzut din partea Israelului și din partea comunității evreiești mondiale. Aș fi vrut să văd că proiectul se va desfășura mai repede și în orice întâlnire, această întrebare e acolo și întotdeauna mi-au promis oficialitățile de la voi că în curând lucrurile se vor întâmpla.

AGERPRES: Și pentru că ați văzut pe îndelete anumite regiuni ale României, dacă dumneavoastră ar fi să fiți ghid pentru cineva, în România, unde ați fi ghid și ce ați arăta acelei persoane?

David Saranga: Depinde cât timp am la dispoziție. De exemplu, alaltăieri am fost la Sighișoara și am pus o plachetă cu distanța până la Ierusalim de la Turnul cu Ceas. Și, dacă un prieten vine pentru trei zile, nu pot să îl iau până la Sighișoara. Atunci facem București - Sinaia - Brașov și ne întoarcem la București. Așa poate să vadă puțin din Munții Carpați și din oraș. Dacă cineva are cinci zile, atunci mergem mai departe. Dar dacă trebuie să recomand ceva, atunci zona Deltei, Delta Dunării, care este unică și diferită de orice știm și cunoaștem noi. Nu sunt multe locuri în lume ca Delta Dunării. Al doilea este Bucovina, cu peisaje frumoase și cu oameni simpli și primitori, Maramureș, zona Brașov - Bran - Rucăr, care este o zonă superbă, zona Horezu, Mănăstirea Horezu. Acolo m-am concentrat, locurile respective le-am vizitat de mai multe ori.

AGERPRES: Puteți vorbi despre viitorul mandat al dumneavoastră, la întoarcerea în Israel?

David Saranga: O să fiu directorul Diviziei de Diplomație Digitală. În ultimii ani, Israelul și Ministerul israelian de Externe au unul dintre cele mai bune sisteme de diplomație digitală. Pe de altă parte, am propria experiență, fiind unul dintre primii diplomați israelieni care au folosit social media în scopul diplomației publice, în 2009, 2010, în perioada în care am fost la New York. Sunt foarte mulțumit de această nouă poziție, iar scopul este nu doar să folosim social media pentru a transmite un mesaj. Asta fac toate țările. Provocarea principală este să ne gândim unde vrem să fim în cinci ani. Tehnologia se schimbă foarte repede, iar noi vrem să fim în fruntea diplomației publice și a tehnologiei. Iar combinația dintre cele două este crucială. Sunt noi lumi în care vrem să pătrundem, de exemplu, tot ce este legat de metavers, care este viitorul și cum am fost primii pe social media - Twitter, Facebook, Instagram - sper că vom fi primii și legat de aceste noi tehnologii.

AGERPRES: Întorcându-mă la relația dumneavoastră cu România, îmi puteți spune cuvântul dumneavoastră preferat în limba română?

David Saranga: Nu m-am gândit la asta... “dorule”.

AGERPRES: Și un cuvânt în ebraică pentru a defini România?

David Saranga: “Generos”. Românii sunt foarte generoși. Orice faceți - faceți cu generozitate. Când iubiți pe cineva, iubiți cu toată inima, când puneți pe cineva la masă, e masa plină, cadourile sunt mari. Sunteți foarte generoși. Generozitatea este ceva ce, pentru mine, reprezintă România. Și așa aș descrie poporul român.

AGERPRES: Ultima întrebare este când vă întoarceți în România?

David Saranga: Am și o dată (râde). După ce închideți reportofonul vă spun. O să fie în octombrie - noiembrie.

Lasă un comentariu