RUSIA: CURTEA SUPREMĂ A DECLARAT REGIMENTUL AZOV GRUPARE TERORISTĂ

Distribuie pe:

Curtea supremă din Rusia a desemnat marți regimentul Azov din Ucraina grupare “teroristă”, relatează Reuters, citând un corespondent de la fața locului. Citat de agenția TASS, o judecătoare a Curții supreme a anunțat că “va răspunde pozitiv cererii administrative a Parchetului general, de a desemna unitatea paramilitară «Azov» drept organizație teroristă și de a interzice activitățile sale în Federația Rusă”, relatează și AFP.

Cea mai mare parte a procesului s-a derulat cu ușile închise. Potrivit TASS, martori chemați să depună mărturie au evocat presupuse crime comise de regimentul Azov în Ucraina. Potrivit legii rusești, conducătorii unei organizații teroriste riscă între 15 și 20 de ani de închisoare, iar simplii membri între 5 și 10 ani.

Regimentul Azov, care are rădăcini de extremă dreapta și ultranaționaliste, a fost una dintre cele mai proeminente formațiuni militare ucrainene care au luptat împotriva Rusiei în estul Ucrainei, notează Reuters.

Rusia a făcut referire cu regularitate la regimentul Azov în sprijinul afirmației sale că Ucraina este controlată de “fasciști”. Propaganda rusă de stat i-a comparat pe combatanții regimentului Azov cu naziștii din Al Doilea Război Mondial, a căror

înfrângere de către Uniunea Sovietică rămâne o parte centrală a identității naționale ruse. Anterior stabiliți în portul Mariupol din estul Ucrainei, mulți dintre membrii regimentului au fost capturați de forțele rusești când orașul a căzut, după aproape trei luni de asediu. După săptămâni de lupte și bombardamente intense, ultimii apărători ai orașului Mariupol, baricadați în uzina Azovstal, s-au predat în cele din urmă în luna mai, fiind considerați eroi de către ucraineni.

Oficiali din așa-numita Republică Populară Donețk au declarat în luna mai că luptătorii din regimentul Azov ar putea primi pedeapsa cu moartea în conformitate cu legile acestei entități administrative nerecunoscute decât de Rusia și câțiva aliați apropiați. (Agerpres)

AEP: PSD ȘI PNL AU CHELTUIT BANII DIN SUBVENȚII ÎN MARE PARTE PENTRU PROPAGANDĂ

Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a anunțat că partidele politice au cheltuit 60,42% din subvențiile de la bugetul de stat în perioada ianuarie-iunie a anului 2022, iar ponderea cea mai mare în cazul PSD și PNL au avut-o cheltuielile pentru presă și propagandă.

“Autoritatea Electorală Permanentă dorește să vă informeze că, urmare a monitorizării de către Departamentul de control al finanțării partidelor politice și a campaniilor electorale, a informațiilor referitoare la cheltuielile efectuate de către formațiunile politice din subvențiile de la bugetul de stat, conform informațiilor deținute, precum și a celor transmise de partidele politice, în perioada ianuarie-iunie a anului 2022 au fost efectuate cheltuieli în procent de 60,42% din totalul sumelor încasate”, se arată într-un comunicat de presă remis AGERPRES de AEP.

Potrivit sursei citate, în perioada ianuarie-iunie au fost vărsate în conturile formațiunilor politice sume în valoare de 124.890.327,26 lei, reprezentând subvenții de la bugetul de stat.

“Privind structura cheltuielilor angajate din subvenția de la bugetul de stat, ponderea cea mai mare au avut-o următoarele categorii de cheltuieli: în cazul Partidului Social Democrat, cheltuielile pentru presă și propagandă au reprezentat 73,85%, iar în cazul Partidului Național Liberal, acestea au reprezentat 73,80%, Partidul Mișcarea Populară a înregistrat cheltuieli pentru presă și propagandă în procent de 25,15% din totalul cheltuielilor efectuate. De asemenea, pentru Partidul Pro România, cheltuielile cu personalul și cheltuielile cu onorariile avocaților, executorilor și experților au reprezentat 44,01% fiecare. În cazul Uniunii Salvați România, cheltuielile cu personalul au reprezentat 34,19% din totalul cheltuielilor efectuate”, se arată în comunicat. (Agerpres)

                                                                                                                                                            BIDEN ANUNȚĂ ELIMINAREA LIDERULUI AL-QAIDA

Președintele american, Joe Biden, a anunțat luni, în direct, la televiziune moartea liderului Al-Qaida, egipteanul Ayman al-Zawahiri, ucis în cursul nopții de sâmbătă spre duminică, în Afganistan, printr-o lovitură cu dronă, o noua lovitură pentru organizația teroristă, comentează AFP.

“Sâmbătă, la ordinul meu, Statele Unite au efectuat o lovitură aeriană asupra Kabulului, în Afganistan, care l-a ucis pe emirul Al-Qaida, Ayman al-Zawahiri”, a spus el într-un scurt discurs de la Casa Albă.

“S-a făcut dreptate și acest lider terorist nu mai este”, a adăugat Joe Biden.

Zawahiri a fost unul dintre cei mai căutați teroriști din lume, iar Statele Unite au promis 25 de milioane de dolari pentru orice informație care permitea să fie găsit. El a preluat conducerea nebuloasei jihadiste în 2011, după moartea lui Osama bin Laden, ucis de un comando american în Pakistan.

Atacul cu dronă a fost efectuat folosind două rachete Hellfire și fără nicio prezență militară americană la sol, a precizat un responsabil american, dovadă, în opinia sa, a capacității Statelor Unite de “a identifica și localiza chiar și cei mai căutați teroriști din lume și de a lua măsuri pentru a-i elimina”.

“La peste de 20 de ani de la 11 septembrie, Statele Unite l-au prins în sfârșit pe Ayman al-Zawahiri, tovarășul apropiat și succesorul lui Obama Bin Laden”, a comentat luni, pe Twitter, Thomas Joscelyn, expert al think tank-ului Foundation for Defense of Democracies. “Deși avea multe defecte, nu a fost atât de nesemnificativ pe cât au presupus mulți analiști”, a adăugat el.

“Spunem din nou clar în această seară că, indiferent de cât timp va dura, indiferent unde vă ascundeți, dacă reprezentați o amenințare pentru poporul nostru, Statele Unite vă vor găsi și vă vor elimina”, a subliniat președintele Joe Biden, citat de AFP. (Agerpres)

UCRAINA: FLOTA RUSĂ DIN MAREA NEAGRĂ A SUFERIT PIERDERI ÎNSEMNATE DUPĂ ULTIMELE ATACURI

Serviciile de informații militare britanice au anunțat marți că un atac asupra cartierului general de la Sevastopol al Flotei ruse din Marea Neagră este cel mai recent element din seria de obstacole întâmpinate de Rusia în războiul declanșat cu peste cinci luni în urmă în Ucraina, transmite DPA.

Pierderile părții ruse includ însăși nava-amiral, crucișătorul Moskva, în luna aprilie, potrivit raportului cotidian publicat pe Twitter de Ministerul Apărării britanic.

“În urma informațiilor privind parade anulate, este improbabil ca Flota rusă din Marea Neagră să poată gestiona evenimente publice de mare importanță alături de activități în vreme de război”, a explicat ministerul citat.

În regiunea Donețk, din estul Ucrainei, continuau marți dimineață confruntările între forțele ruse și cele ucrainene în jurul orașului Bahmut.

Statul major al armatei ucrainene a raportat respingerea unor atacuri ruse în mai multe locuri situate la sud de Bahmut.

De asemenea, forțele ruse au lansat un atac în nordul regiunii Herson, la limita administrativă cu regiunea Dnipropetrovsk.

Potrivit Kievului, artileria rusă a lovit poziții ale armatei ucrainene pe întreaga linie a frontului în regiunile Harkov, Donețk, Zaporojie, Herson și Nikolaev. De asemenea, aviația militară rusă a atacat patru poziții ale forțelor ucrainene. (Agerpres)

SPANIA: LIMITE DE TEMPERATURĂ PENTRU AERUL CONDIȚIONAT, ÎN VEDEREA ECONOMIEI DE CURENT

Guvernul Spaniei a anunțat luni seara limite de temperatură pentru aerul condiționat și încălzirea clădirilor, în vederea economiei de energie, transmit Reuters și dpa.

Sistemele energetice europene se confruntă cu probleme din cauza valului de căldură și al reducerii importurilor de gaze din Rusia, ca urmare a războiului din Ucraina. Luna trecută, Uniunea Europeană a propus ca fiecare din cele 27 de state membre să își reducă cu 15% consumul de gaze, însă Spania a obținut o derogare și va încerca să consume cu 7% mai puțin, deși inițial se opusese acordului.

Printre restricțiile anunțate de ministrul pentru tranziția ecologică și problemele demografice, Teresa Ribera, după ședința săptămânală de guvern de luni, se numără setarea termostatelor sistemelor de aer condiționat și încălzire la peste 27 de grade vara și sub 19 grade iarna, în toate clădirile publice, în mall-uri, restaurante, cinematografe, sediile de firme, hoteluri, gări și aeroporturi. Magazinele trebuie să își echipeze intrările cu sisteme automate de închidere a ușilor, cel mai târziu până la 30 septembrie.

Iluminatul în birourile nefolosite, în vitrine și la monumente se va întrerupe la ora 22. Se vor efectua verificări ale eficienței energetice a anumitor clădiri.

Măsurile sunt precizate într-un decret regal și vor fi impuse după o perioadă de tranziție de o săptămână de la publicarea în Monitorul Oficial, urmând să rămână în vigoare până la 1 noiembrie 2023. (Agerpres)

NAVE DE RĂZBOI ALE SUA DESFĂȘURATE LÂNGĂ TAIWAN PENTRU SECURITATEA UNUI ÎNALT OFICIAL AMERICAN

Patru nave de război americane, printre care un portavion, au fost poziționate la est de Taiwan în cadrul unor desfășurări de “rutină”, înaintea unei foarte probabile vizite la Taipei a președintei Camerei Reprezentanților din SUA, Nancy Pelosi, în pofida avertismentelor transmise de China, informează Reuters și AFP.

Portavionul USS Ronald Reagan a traversat Marea Chinei de Sud și se află în prezent la est de Taiwan și la sud de Japonia. Nava este însoțită de crucișătorul USS Antietam și de distrugătorul USS Higgins. “Deși ele pot răspunde la orice eventualitate, acestea sunt desfășurări normale, de rutină”, a declarat un reprezentant al US Navy. El a adăugat că în zonă se află și nava amfibie de asalt USS Tripoli, în cadrul desfășurării din portul San Diego (California) începute în această regiune la începutul lunii mai.

Nancy Pelosi, o critică vehementă a politicii Beijingului, este așteptată să sosească în cursul zilei de marți la Taipei.

China a avertizat marți că Statele Unite vor fi “răspunzătoare” pentru această vizită și că ele vor trebui să “plătească prețul”. “Statele Unite vor purta în mod sigur răspunderea (pentru consecințe) și vor trebui să plătească prețul pentru atingerea adusă suveranității și securității Chinei”, a declarat Hua Chunying, purtătoare de cuvânt a Ministerului de Externe chinez, într-o conferință de presă.

China consideră insula Taiwan o parte a teritoriului său și, de mai multe ori, a avertizat SUA cu privire la riscul ca o vizită a unui înalt demnitar american la Taipei să constituie o provocare majoră pentru Beijing.

După ce a vizitat Singapore și Malayezia, Nancy Pelosi ar urma să ajungă în Coreea de Sud și Japonia. Potrivit unor surse anonime, citate de cotidianul taiwanez Liberty Times, vizita sa în Taiwan va începe marți seară, iar a doua zi dimineață, Pelosi ar urma să se întâlnească cu vicepreședintele parlamentului de la Taipei, Tsai Chi-chang. Plecarea din Taiwan către Seul ar avea loc miercuri după-amiază.

Ministerul Apărării taiwanez a anunțat că va desfășura în mod corespunzător forțe ca reacție la “amenințările inamicului”, în contextul sporirii tensiunilor cu Beijingul.

Nivelul de alertă în Taiwan a fost “consolidat” de marți dimineață până joi la prânz, a relatat agenția de presă oficială taiwaneză CNA, citând surse anonime.(Agerpres)

Lasă un comentariu