Transportul în comun din Târgu Mureș se modernizează - A SOSIT PRIMUL AUTOBUZ ELECTRIC ȘI STAȚIILE DE ÎNCĂRCARE

Distribuie pe:

După ce în cursul săptămânii trecute, Municipiul Târgu Mureș a primit cele 36 de stații de încărcare electrică destinate autobuzelor electrice (din care 4 cu încărcare rapidă și 32 cu încărcare lentă), luni a sosit și primul autobuz electric, care se află în teste.

“Modernizarea transportului public este una dintre prioritățile noastre de top, având în derulare mai multe proiecte în acest domeniu. Dezvoltarea municipiului Târgu Mureș necesită investiții majore și, după cum putem vedea, acestea avansează în ritmul potrivit”, a declarat ieri primarul Soós Zoltán în cadrul unei conferințe de presă. Proiectele majore de modernizare a transportului în comun din Târgu Mureș, la care se referea în declarația sa primarul municipiului, sunt: achiziționarea de autobuze electrice cu o lungime aproximativă de 12 metri (32 buc., cu 32 stații de încărcare lentă și 10 cu încărcare rapidă), în valoare de 111.814.603 lei; achiziționarea de autobuze electrice cu o lungime aproximativă de 10 metri (15 buc., cu 15 stații încărcare lentă și 5 stații încărcare rapidă), în valoare de 43.388.686 lei - data finalizării fiind 31 decembrie 2022; proiectare și execuție pentru racorduri electrice pentru stații de încărcare autobuze electrice, în valoare de 3.557.624 lei.

Până în luna noiembrie vor sosi toate cele 32 de autobuze de 12 metri, iar până la sfârșitul anului vor trebui să sosească și cele 15 autobuze electrice de 10 metri lungime. Viceprimarul Portik Vilmos a declarat că în momentul de față se execută lucrările pentru montarea stațiilor de încărcare, iar săptămâna viitoare vor mai sosi 3 sau 4 autobuze. Acestea vor circula doar în regim de testare, urmând să înceapă să opereze abia în noiembrie.

Cele 32 de autobuze electrice au fost achiziționate de Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice cu finanțare europeană prin Programul Operațional Regional (POR) 2014 - 2020, axa prioritară 4 “Sprijinirea dezvoltării urbane durabile”, contractul de finanțare pentru Târgu Mureș fiind semnat în 2 septembrie 2019.

Primarul Soós Zoltán a declarat, în cursul lunii mai, pentru “Cuvântul liber”, referindu-se la eficientizarea transportului în comun că “ne dorim ca în viitor să putem aloca o bandă dedicată transportului în comun și alternativ (benzi pentru biciclete și trotinete) pentru fluidizarea traficului. De asemenea, acest tip de benzi dedicate dorim să fie incluse și în Masterplanul de dezvoltare durabilă și transport. Există, în prezent, proiectul străzii Gh. Doja care cuprinde astfel de benzi dedicate. Se află în faza de achiziție studiul de fezabilitate pentru un nou culoar de mobilitate Tudor Vladimirescu - Centru - 7 Noiembrie la limita Sângeorgiu de Mureș, care, de asemenea, prevede realizarea unor benzi dedicate pentru autobuze și biciclete”. De asemenea, primarul Târgu Mureșului are în vedere înființarea Asociației de Dezvoltare Intercomunitară ADI Transport la nivelul localităților limitrofe, care va gestiona viitorul contract de transport public, iar primăriile implicate vor contribui cu sume către această societate pentru susținerea serviciului de transport public.

DRAGOȘ BARDOȘI

Lasă un comentariu