PREMIERUL CIUCĂ AȘTEAPTĂ ȘEDINȚA COALIȚIEI PENTRU A DISCUTA PROBLEMA “UDMR - VIKTOR ORBAN”

Distribuie pe:

Președintele PNL, premierul Nicolae Ciucă, a declarat, marți seara, că așteaptă o ședință a coaliției de guvernare pentru clarificări pe tema discursului premierului Ungariei, Viktor Orban.

Nicolae Ciucă a fost întrebat de jurnaliști despre declarațiile președintelui UDMR, Kelemen Hunor, după ce președintele Klaus Iohannis a cerut clarificări din partea Uniunii.

“Niciunul dintre noi nu trebuie să dea aplauze pentru astfel de explicații. (...) Reiterez că România este cunoscută pentru disponibilitatea și pentru deschiderea ei pentru tot ceea ce înseamnă toleranță culturală, religioasă, etnică. Până în acest moment am construit astfel încât să putem să ne bucurăm de tot ceea ce înseamnă valorile Uniunii Europene”, a răspuns premierul Nicolae Ciucă.

De asemenea, el a precizat că nu s-a întâlnit cu Kelemen Hunor pentru a discuta despre acest subiect.

“Nu am reușit să mă văd cu domnul președinte Kelemen Hunor. Nu este un subiect pe care să-l fi discutat la telefon. Așteptăm, așa cum am discutat cu ceilalți membri ai coaliției, să avem o ședință de coaliție și aceste clarificări să aibă loc în cadrul ședinței”, a precizat Nicolae Ciucă, la sediul central al PNL, după o ședință a conducerii liberalilor.

Totodată, liderul PNL a fost întrebat de jurnaliști dacă se poate vorbi despre ieșirea de la guvernare a UDMR în urma acestor declarații ale lui Kelemen Hunor. “Vă rog să ne dați voie să aibă loc această ședință, să avem clarificări. Este clar că astfel de derapaje de retorică și chiar ideologice nu au ce să caute într-un context atât de sensibil”, a mai răspuns Nicolae Ciucă.

Președintele Klaus Iohannis a declarat, vineri, că este nevoie de clarificări publice din partea UDMR în contextul discursului susținut în România de premierul Ungariei, Viktor Orban, dar și de o discuție clarificatoare în cadrul coaliției.

“Eu cred că este nevoie de clarificări publice din partea UDMR, fiindcă la acel eveniment a fost prezentă o parte semnificativă din conducerea și din rândul UDMR. Ei vor trebui să explice dacă au fost de acord cu conținutul acelui discurs pe care l-au aplaudat, ceea ce ar fi extrem de complicat, sau dacă nu au înțeles despre ce se vorbește și au aplaudat pur și simplu generic personajul care a ținut discursul. Oricare ar fi explicația, ea trebuie să existe și cred că trebuie să existe o discuție clarificatoare inclusiv în coaliția de guvernare”, a spus șeful statului, la Palatul Cotroceni, la conferința de presă comună cu omologul din Republica Moldova, Maia Sandu.

Potrivit lui Iohannis, “nu-și dorește nimeni în România să provoace o criză guvernamentală pentru că un înalt demnitar străin a avut un discurs eronat.

Președintele UDMR, vicepremierul Kelemen Hunor, a afirmat, vineri, pentru AGERPRES, că nu este cazul să se discute despre o criză în coaliția

de guvernare, pentru că Uniunea și-a îndeplinit până în prezent toate obligațiile asumate alături de parteneri, adăugând că premierul Ungariei, Viktor Orban, nu a vorbit deloc la Tușnad despre România și despre autoritățile de la București.

Kelemen Hunor a reafirmat poziția “extrem de clară” a UDMR de condamnare a agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei.

Potrivit președintelui UDMR, au existat, vor exista probabil dispute în Uniunea Europeană în continuare, dar asta nu privește coaliția de guvernare, coeziunea acesteia.

“Am văzut că mulți au sărit: «Trebuie scos UDMR de la guvernare». Dar de ce? Pentru declarațiile noastre, pentru acțiunea sau inacțiunea noastră în Guvern, pentru respectarea sau nerespectarea programului de guvernare, acordului de coaliție și a intereselor Guvernului și a țării, da, ok. Putem să căutăm sancțiuni, putem să căutăm fel de fel de chestiuni legate de funcționarea, de îmbunătățirea coaliției, dar aici nu este cazul. Da, să avem o discuție, nu avem nimic împotrivă, când spune cineva la o ședință ulterioară a coaliției, se poate discuta. E un subiect important, am înțeles, dar nimeni nu poate spune în acest moment că UDMR sau liderii Uniunii n-au respectat partenerii din coaliție, n-au respectat acordul din coaliție, programul de guvernare și au acționat împotriva intereselor generale și specifice ale României pe undeva. Asta nu se poate spune”, a susținut Kelemen Hunor.

Kelemen Hunor a menționat că “Viktor Orban a făcut niște clarificări suplimentare, la Viena, pe marginea discursului susținut la Tușnad, precizând că condamnă rasismul și că nu a fost o declarație așa cum a fost prezentată și probabil că acea propoziție greșită, interpretabilă, a fost scoasă din context și a fost interpretată”.

În ceea ce privește aplauzele primite de Orban, liderul UDMR a spus că nimeni nu-i putea împiedica pe cei prezenți la evenimentul de la Băile Tușnad, dintre care mulți au venit din curiozitate, să aplaude din respect sau din alte considerente. (Agerpres)

Sursa foto: adevarul

Lasă un comentariu