CREDITE CU GARANȚII DE LA STAT PENTRU FERMIERII DIN ZOOTEHNIE

Distribuie pe:

Beneficiarii Ajutorului Național Tranzitoriu și/sau a sprijinului cuplat în sectorul zootehnic vor beneficia de credite garantate de stat, cu o dobândă care nu va depăși ROBOR la 6 luni plus 2%.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), ministrul de resort, Petre Daea, s-a întâlnit cu reprezentanții fondurilor de garantare și ai CEC Bank, pentru a veni în sprijinul fermierilor din sectorul zootehnic, care s-au confruntat cu efectele nefavorabile ale pandemiei de COVID, ale evoluției pestei porcine africane și ale creșterii prețurilor la utilități (energie, gaze naturale).

În acest context s-a convenit, pe de-o parte, acordarea de credite beneficiarilor Ajutorului Național Tranzitoriu și/sau sprijinului cuplat în sectorul zootehnic pe baza Adeverinței emise acestora de către APIA. În acest caz, valoarea creditului va fi cea rezultată din Adeverința APIA. Totodată, 80% din valoarea creditului se va acoperi cu garanția fondurilor de garantare (opțional), iar dobânda finală aplicată beneficiarilor nu va depăși nivelul ROBOR 6 luni + 2%.

De asemenea, vor fi acordate credite pentru constituirea stocurilor de materii prime furajere necesare pentru asigurarea continuității activității până la noua recoltă și a securității alimentare a populației. Aceste credite vor fi acordate în următoarele condiții: dobânda maximă va fi la nivelul ROBOR la 6 luni plus o marjă de 2 puncte procentuale; valoarea creditelor acordate beneficiarilor va fi de maximum 3 milioane euro; garanția fondurilor de garantare este una expresă, necondiționată și irevocabilă, aceasta reprezentând 80% din valoarea creditului, dar fără a depăși 2,5 milioane euro, fiind acordată fără a implica elemente de ajutor de stat.

“Fondurile de garantare au confirmat că au capacitatea necesară pentru a acorda garanții și altor bănci, care vor finanța în aceleași condiții fermierii din sectorul zootehnic”, se arată în comunicatul citat. (Agerpres)

Lasă un comentariu