GRÂUL A FOST RECOLTAT ÎN PROPORȚIE DE 94%

Distribuie pe:

Peste 94% din suprafața cultivată cu grâu a fost recoltată până în prezent, a informat, ieri, ministrul Agriculturii, Petre Daea, care a dat asigurări că producțiile din acest an vor asigura necesarul țării, dar și disponibilități de export. El a precizat, la începutul ședinței de Guvern, că s-a urmărit urgentarea recoltării pentru a preîntâmpina pierderea prin scuturare a culturilor.

“Fenomenele naturale care însemnau vijelii sau supracoacere puteau să determine scăderi de producție. Mai avem aproape 4 procente de recoltat în interiorul arcului carpatic, este vorba aici de Mureș, Covasna și Brașov. (...) Îmbucurător este că sunt culturi bune. (...) Producțiile se înscriu între 3 tone și 8.500 de kilograme la grâu, producții care ne asigură, pe de-o parte, necesarul de consum în zona respectivă și chiar disponibilități între județe. Per total, putem spune, și vă voi prezenta exact în momentul în care avem ultima suprafață recoltată, noi avem întreaga cantitate de grâu necesară țării și disponibilități pentru export”, a declarat Daea. Potrivit ministrului, culturile de porumb și floarea soarelui sunt afectate pe o suprafață de 200.000 de hectare, dar nu sunt și nu vor fi probleme în zonele irigate.

Ministrul Agriculturii a amintit, totodată, că a avut întâlniri cu procesatorii și cu producătorii în scopul operaționalizării unui plan concret, stabilit în baza unui act normativ, de stimulare a procesării produselor. (Agerpres)

Lasă un comentariu