SFÂRȘIT DE IULIE BOGAT ÎN EVENIMENTE PENTRU DOMNUL KELEMEN HUNOR DE LA RMDSZ

Distribuie pe:

Ultimele zile ale lunii iulie l-au prins pe dl viceprim-ministru al Guvernului României, Kelemen Hunor, pe la tot soiul de evenimente și tăieri de panglici, menite a contribui la dezvoltarea economică și bunăstarea poporului. Redăm, cuvânt cu cuvânt, cele consemnate de domnia sa pe pagina de socializare, cu precizarea că sublinierile ne aparțin.

* 28 iulie. “Am lansat programul de dezvoltare economică, implementat de Pro Economica Alapítvány cu intenția de a ajuta antreprenorii și de a promova crearea de locuri de muncă. În cazul susținerii întreprinderilor mari, dezvoltarea turismului a fost unul dintre cele mai importante momente: iar astăzi, spre încântarea multora dintre noi, primul din cele nouă hoteluri incluse în program a fost deschis în Sepsiszentgyörgy.

Sepsiszentgyörgy s-a dezvoltat foarte mult în ultimul deceniu (…) și a devenit unul dintre cele mai atractive orașe din Szekelyföld. Ca urmare a dezvoltării, tot mai mulți oameni se deplasează la oraș, care au nevoie de cazare de calitate.

Participanții programului de dezvoltare economică creează locuri de muncă pe termen mediu și lung în agricultură, procesarea alimentelor, turism, îmbunătățesc calitatea vieții și deschid noi perspective.

* 27 iulie. Cu sprijinul Ministerului Dezvoltării condus de RMDSZ, de această dată va fi construită o sală de sport la Érmihályfalva a județului Bihar, potrivită pentru handbal, baschet, tenis și volei. Contractul a fost semnat miercuri, la București, lucrările de construcție urmând să dureze un an.

Partea bună a sportului este că dacă suntem suficient de perseverenți, succesele și rezultatele ne vor prinde din urmă. Evident că e motivant să-ți învingi adversarul, dar cred că nu există sentiment mai plăcut decât să ne încălcăm, singuri, propriile limite. Politica nu este un sport, pentru că circumstanțele și adversarii nu sunt întotdeauna sportivi. Totuși, are legătură cu faptul că în ultimul an și jumătate, am reușit să ne depășim limitele anterioare. Acest lucru continuă să ne motiveze în evoluție - fie că este vorba de infrastructură mare, instituții de învățământ ale așezărilor noastre, infrastructură sportivă sau utilități publice.

* 23 iulie. Casa de rugăciune a fost renovată în Tusnádfürd, au fost construite un nou clopot și un apartament de preot.

Recent, am avut norocul să sărbătoresc reînnoirea bisericilor și școlilor noastre în mai multe așezări, și de fiecare dată mi-a venit ideea că, la fel ca acum sute de ani, în Transilvania, declarația de libertate religioasă în Europa era la fel, eram în frunte, și suntem în frunte în consolidarea instituțiilor și comunităților noastre.

Nu ne pasă de lume așa cum este ea. Ne-am propus să construim o lume în care valorile pe care le-am menținut ne vor defini comunitatea în următoarele decenii.

Casa de rugăciune și piciorul clopotului din baia Tusnád sunt noi, dar clopotul este vechi, vechi de 400 de ani. Asta dovedește că tradițiile și rădăcinile au putere de viață, pentru a adăuga la asta surplusul pe care fiecare generație îl creează”.

N.red. După consultarea dicționarelor de specialitate, am descoperit că: Alapítvány înseamnă “asociație”, Sepsiszentgyörgy - “Sfântu Gheorghe”, Szekelyföld - “Ținutul Secuiesc”, RMDSZ - “UDMR” Bihar - “Bihor”, “Tusnádfürd” - “Băile Tușnad”. Érmihályfalva - n-am reușit să aflăm ce înseamnă, dar, dacă lucrările sălii de sport durează un an, avem tot timpul să ne dumirim. Măcar bine că știm că se află în județul Bihar. (I.S.)

ILEANA SANDU

Lasă un comentariu