VALOAREA AJUTOARELOR DE URGENȚĂ S-A DUBLAT

Distribuie pe:

În ședința din 3 august 2022, Guvernul a majorat, prin hotărâre, cuantumul ajutoarelor de urgență acordate populației pentru combaterea efectelor fenomenelor meteorologice periculoase (inundații, alunecări de teren ș.a.) din anul curent.

Potrivit Ministerului Muncii și Solidarității Sociale (MMSS), inițiatorul proiectului, măsura a fost luată ca urmare a creșterii indicelui de cost în construcții cu până la 80%, potrivit celui mai recent buletin statistic de prețuri al Institutului Național de Statistică (INS), astfel că valoarea ajutoarelor de urgență s-a majorat în medie cu 50% față de cea acordată anul trecut pentru situații similare.

“Concret, se vor acorda ajutoare de urgență de 10.000 de lei pentru familiile și persoanele singure ale căror locuințe au fost afectate în proporție de peste 75%, inclusiv, (față de suma de 6.000 de lei aprobată în 2021), 7.000 de lei pentru familiile și persoanele singure ale căror locuințe au fost afectate în proporție cuprinsă între 50%, inclusiv, și 75% (4.000 lei în 2021), 4.500 de lei pentru familiile și persoanele singure ale căror locuințe au fost afectate în proporție cuprinsă între 25%, inclusiv, și 50% (2.500 lei/2021), 2.500 de lei pentru familiile și persoanele singure ale căror locuințe au fost afectate în proporție de până la 25% (1.500 lei în 2021), și de 1.500 de lei pentru familiile și persoanele singure ale căror bunuri din locuință au fost deteriorate, indiferent de numărul sau tipul acestora (1.000 lei în 2021).

În cazul pierderii de vieți omenești, hotărârea de Guvern prevede acordarea a 7.500 de lei, indiferent de numărul victimelor.

De asemenea, în contextul în care probabilitatea apariției unor fenomene meteorologice extreme este foarte mare ca urmare a schimbărilor climatice, iar acest lucru necesită o reacție rapidă din partea autorităților și sprijin imediat pentru populația afectată, a fost simplificată procedura de acordare a ajutoarelor de urgență, astfel că nu mai este necesară completarea unei cereri de către familia sau persoana afectată de inundații și nici efectuarea de anchete sociale.

Ajutoarele de urgență nominale vor fi aprobate de ministrul MMSS sau de persoana desemnată în acest scop, în baza borderourilor întocmite de agențiile pentru plăți și inspecție socială, cu sprijinul comitetelor județene sau locale pentru situații de urgență, și a constatărilor comisiei pentru evaluarea estimativă a pagubelor. Borderourile se avizează de primarii localităților afectate și de prefecți”, precizează MMSS într-un comunicat de presă. (L.P.)

LUCREȚIA POP

Lasă un comentariu