ZIUA INTERNAȚIONALĂ A BERII

Distribuie pe:

Ziua internațională a berii este celebrată de iubitorii acestei băuturi, în fiecare an, în prima zi de vineri a lunii august. Ea a fost marcată pentru prima dată în anul 2008.

De la o sărbătoare inițial restrânsă, organizată în orașul american Santa Cruz, din statul California, evenimentul a ajuns în prezent să fie marcat în peste 200 de orașe la nivel mondial, potrivit www.internationalbeerday.com.

Ideea unei astfel de zile a aparținut lui Jesse Avshalomov, care, în anul 2007, a convins, împreună cu mai mulți prieteni și împătimiți ai acestei băuturi, patronul unui bar local să declare ziua de 5 august drept zi a berii. Apoi, evenimentul a fost popularizat pentru a fi marcat ca o sărbătoare la nivel mondial. Astfel, în următorul an, a fost organizată o campanie de promovare în Marea Britanie și în America de Sud.

Impactul mondial a avut loc în anul 2011, când a fost creat un site de internet, unde au fost publicate argumente ce susțineau celebrarea Zilei internaționale a berii. La început a fost folosit un hashtag pe rețeaua Twitter, care a fost bine primit de către internauți. Ziua a fost rapid popularizată pe rețelele de socializare, fiind creată desigur și o pagină pe Facebook. Toate aceste acțiuni au făcut posibilă, în 2011, organizarea a 276 de festivități în 138 de orașe din 23 de țări din întreaga lume, care au fost înregistrate pe pagina www.internationalbeerday.com.

Totodată, această zi este dedicată celor care muncesc tot anul pentru a asigura producția de bere.

Berea ocupă a treia poziție în topul mondial al băuturilor, doar apa și ceaiul fiind consumate în cantități mai mari.

Berea este o băutură alcoolică fermentată din cereale, caracterizată prin gustul amar și compusă din patru ingrediente principale: orz, drojdie, apă și hamei. Răcoritoare, având diferite arome, este consumată încă din vechime, potrivit unor surse care menționează realizarea berii în Mesopotamia, în urmă cu 6.000 de ani.

La 27 aprilie 2018, Centrul de studii despre bere, sănătate și nutriție a publicat un studiu potrivit căruia consumul moderat de bere, adică 330 ml/zi în cazul femeilor și 660 ml/zi în cazul bărbaților, poate crește concentrația de colesterol bun, HDL, cu aproximativ 8%. Atunci când berea este consumată cu moderație, concentrațiile de HDL din sânge pot crește și se formează acizi biliari care mențin colesterolul solubil și previn formarea calculilor biliari, susțin reprezentații centrului.

Nu există om care să nu fi pus, măcar o dată, gura pe bere. Lichidul auriu, care merge de minune cu floricele sau alune, care are o grămadă de calorii și care te poate răcori într-o zi fierbinte de vară. Dar ce știm despre bere? Știm că este obținută din patru ingrediente naturale: apa, malț, drojdie și alcool.

Ce nu știm despre bere? Probabil ca orice bere are o concentrație de alcool de 0,5 la sută, chiar și cea fără alcool. Detaliul nu reprezintă o problemă în cazul fiolei folosite de poliție, dar desființează denumirea de “bere fără alcool”.

POVESTEA BERII

Povestea berii începe cu mai bine de 6.000 de ani în urmă, când lichidul auriu a fost obținut după ce o bucată de pâine a stat în apă și a trecut printr-un proces de fermentare. Din punct de vedere istoric, această legendă nu poate fi verificată, pentru că de la apă și pâinea fermentată până la ceea ce este berea azi, a fost nevoie de mai multe procese de fermentare.

Cea mai veche bere din lume datează din anii 3500-2900 î.Hr, iar urme de lichid din acest fel au fost descoperite în Tepe (Mesopotamia - Iran). În acea perioadă, berea era consumată frecvent de localnici. O băutură asemănătoare cu berea, numită “kui”, era consumată de chinezi acum 5.000 de ani.

Treptat, berea a căpătat folosințe care mai de care mai diverse și mai ciudate. Iată câteva exemple:

Poți face baie în bere - Atunci când intri în cadă, după ce ai turnat o sticlă cu bere, vei avea parte de o experiență interesantă: o baie cu bule.

Carnea marinată e mai fragedă - Puțină lume știe că, înainte de a găti o friptură, păstrarea cărnii în bere timp de două ore îi dă o frăgezime maximă, iar gustul nu îi este schimbat, așa cum se întâmplă în cazul vinului.

În loc de șampon - Părul va deveni mai strălucitor dacă te speli pe cap cu bere. Singura condiție este să o fierbi înainte, pentru a-i scoate alcoolul. Dacă vrei să o folosești însă pe post de fixativ, nu este nevoie să o fierbi.

Cât despre ciudățeniile care au însoțit berea, de-a lungul secolelor, ele sunt atât de multe încât există sute de ghiduri, în întreaga lume, care îți povestesc despre ele:

- Vikingii erau convinși că o capră gigant, cu ugerele pline de bere, îi aștepta în Valhalla.

- Berea conține mai mulți nutrienți: fibre, potasiu, magneziu, vitaminele B6 și B12, calciu.

În 2100 î.Hr. Hammurabi, al șaselea rege al Babilonului, a emis marele Cod de Legi, care conținea reglementări privind activitatea tavernelor. Există și o pedeapsă pentru vânzarea unei cantități de bere mai mici decât era “scris în lege”. La succesul pe care îl avea berea, metoda de preparare s-a îmbunătățit odată cu trecerea anului.

- În antichitate, era mai greu să filtrezi apă decât să fabrici bere. Drept care mai toată lumea bea bere în loc de apă, pentru că era mai ieftină.

- Singura bere care își păstrează calitățile este cea îmbuteliată în sticle de culoare închisă.

- Gerrie Berendsen a vrut ca și animalului său de companie să se bucure de una dintre cele mai apreciate invenții ale omenirii - berea. Astfel, el a creat pentru cățelul său însetat o băutură specială din carne și malț, care, chipurile, ar avea gust de bere. Kwispelbier este non-alcoolică și poate fi consumată chiar și de oameni, numai că prețul acestei băuturi este de trei ori mai mare decât cel al unei Heineken.

- Un producător de bere din Hokkaido (Japonia) a lansat de curând o bere pe bază de lapte, denumită sugestiv... Bilk. Ideea a venit ca soluție la problema cu care se confruntau fermierii din orașul mai sus amintit, producția de lapte fiind mult mai mare decât cererea. Berea are gust de fructe și face pereche bună cu dulciurile. Datorită aromei sale, producătorii speră ca berea să fie populară în rândul doamnelor.

PROPRIETĂȚI ȘI BENEFICII

- Berea are un efect pozitiv în ceea ce privește prevenirea bolilor cardiovasculare pentru că protejează inima și subțiază sângele,

- Această băutură este printre alimentele cu proprietăți anticanceroase, datorită conținutului său de flavonoide și xanthumol,

- Berea are un conținut bun de antioxidanți care ajută la prevenirea îmbătrânirii,

- Vitamina B12 conținută în bere mărește memoria și previne anemia,

- Un consum moderat de bere facilitează digestia, purifică intestinul și crește nivelul colesterolului HDL “bun”.

CONTRAINDICAȚII

Efectele negative ale berii se datorează conținutului său de alcool etilic, care are un număr de contraindicații pentru corpul cu efecte negative asupra sistemului nervos central. Alcoolul, printre altele, interferează cu capacitatea de absorbție a vitaminelor, reduce eficiența sistemului imunitar, crește nivelul trigliceridelor din sânge și este periculos pentru femeile însărcinate sau care alăptează.

***

Berea se poate bea așa cum este sau se poate folosi ca ingredient în bucătărie, de exemplu pentru marinate sau sosuri, pentru a însoți în special unele tipuri de carne. Culoarea berii poate fi mai mult sau mai puțin limpede și clasică, dar și roșu, depinde de prăjirea malțului folosit pentru prepararea acestuia. Berea artizanală, în comparație cu producția industrială, păstrează mai mult beneficiile derivate din nutrienți.

Sursa foto: sanatate.ro; probere.ro; Facebook

Lasă un comentariu