9 AUGUST - ZIUA INTERNAȚIONALĂ A IUBITORILOR DE CARTE

Distribuie pe:

“Nu este alta mai frumoasă și de mai folos zăbavă decât cetitul cărților” (Miron Costin, 1633-1691)

* În lume există peste 130 de milioane de cărți. Numai în 2010 au fost publicate 129.864.880 de volume. Acest număr este, evident, mult mai mare acum.

* Cea mai scumpă carte cumpărată vreodată a costat 30,8 milioane de dolari. Este vorba de “Codex Leicester” de Leonardo Da Vinci și a fost achiziționat de Bill Gates, potrivit Business Insider. Nu vă faceți griji, probabil că a câștigat dublu, în mai puțin de o oră.

* Amatorii de lectură îndrăgesc și mirosul cărților vechi: o aromă de praf și... istorie. Există un cuvânt pentru a descrie această senzație: “bibliosmie”.

* Cea mai lungă propoziție tipărită vreodată are 823 de cuvinte și poate fi citită în romanul “Mizerabilii” de Victor Hugo, potrivit Barnes and Noble.

* În trecut, numele autorilor nu erau tipărite pe coperțile volumelor lor.

Coperțile primelor cărți tipărite au fost considerate opere de artă. Erau acoperite cu desene, învelite în piele și chiar în aur - așa că nu era loc pentru numele autorului.

* Prima carte scrisă vreodată cu o mașină de scris a fost “Aventurile lui Tom Sawyer” de Mark Twain.

* Theodore Roosevelt (1858-1919), cel de al 26-lea președinte al SUA, citea o carte pe zi.

* Cele mai citite trei cărți din lume sunt: “Biblia”, “Citate din operele președintelui Mao Tse - Dun” și “Harry Potter”.

* Alice din “Alice în Țara Minunilor” a existat în realitate. Numele ei era Alice Liddell, avea 10 ani, iar familia ei era prietenă apropiată cu autorul, Lewis Carroll. În timpul unei excursii cu barca, ea l-a rugat să-i spună o poveste - și așa s-a născut Alice.

* Analfabetismul este încă o problemă uriașă în întreaga lume: unul din cinci adulți nu știe să citească sau să scrie, cele mai mari rate de analfabetism înregistrându-se în Asia de Sud și Vest și Africa subsahariană.

* Potrivit Guinness World Records, “În căutarea timpului pierdut” este cea mai lungă carte din lume. Are 9.609.000 de caractere, inclusiv spațiile. A fost scrisă de Marcel Proust, în 1912.

* Se crede că prima carte scrisă a fost “Epopeea lui Ghilgameș”, în 2100 î.Hr., în scrierea cuneiformă, una dintre cele mai vechi forme de scriere.

* Potrivit Guinness World Records, cea mai mare colecție privată de cărți cuprinde 1,5 milioane de volume și este deținută de John Q. Benham, care locuiește în Indiana, SUA. Este nevoit să le depoziteze în mai multe locuri, inclusiv în garaj și chiar în curte, pentru că nu are suficient spațiu în casa lui.

(surse - facts.net, ebookfriendly.com, worldstrides.com; foto - acasa.ro)

ILEANA SANDU

Lasă un comentariu