SUPERLATIVE GEOGRAFICE

Distribuie pe:

ORIZONTAL: 1) Cel mai înalt vârf de pe Pământ (8.848 m), situat în Munții Himalaya din Asia (sau Everest). 2) Capitala Italiei, având în centru o enclavă ce constituie cel mai mic stat din lume, Vatican - Marea interioară a Federației Ruse cu cea mai scăzută temperatură a apei de pe Glob în sezonul cald. 3) Denumirea antică a Greciei, statul cu cele mai vechi urme umane din Balcani; aici s-au desfășura primele Jocuri Olimpice în anul 776 î.Hr - Cel mai mare lac artificial de acumulare din lume, aflat în Ghana, Africa (8.502 kmp). 4) Limite în Tibet! - Cel mai activ și cel mai înalt vulcan din Europa, situat în Sicilia; este vulcanul cu cea mai îndelungată activitate de pe Terra (peste 6.000 de ani) -”Asia Internet Coalition” (acronim). 5) Orașul din Valea Nilului care găzduiește Marea Piramidă, cea mai înaltă construcție a antichității - “National Press Photographers Association” (acronim). 6) Frig mare - Cel mai mare și cel mai populat continent de pe Glob. 7) Nilul înainte de vărsare! - Aerul londonezilor - “Luzon Gameforme Breeders Association” (acronim). 8) Orașul din Țările de Jos în care se găsește cel mai înalt punct din provincia Flevoland - Ieșirea din Samoa! 9) Palat în Braga, Portugalia - Cel mai mare stat al SUA ca suprafață, având cea mai inaccesibilă capitală, Juneau, fără nici un drum de acces. 10) Cel mai sudic vulcan al planetei, situat în Insula Ross din Antarctica (3.794 m) - În vest!. 11) Cel mai înalt vârf din Africa (5.895 m), muntele care reproduce toate zonele climato-vegetale ale globului terestru.

VERTICAL: 1) Cea mai mare și mai populată dintre insulele grecești, cu capitala la Heraklion, centrul primei civilizații avansate a Europei, minoicii - Cel mai înalt baraj din lume (304 m), la un moment dat, construit pe râul Vakhsh din Tadjikistan. 2) Orașul din statul american Missouri, în care s-a înregistrat în anul 1947 cea mai mare cantitate de precipitații de pe Glob, căzută în 42 de minute (304,8 l/mp) - Acțiunea de a gira (pl.). 3) Oraș în Japonia, cel mai nordic punct de pe Insula Honshu - Gangele la vărsare! - Canal între Marea Nordului și Marea Baltică, cea mai folosită cale navigabilă din lume. 4) Cel mai mare afluent din lume este acest râu, afluent al Amazonului (3.250 km) - Fluviu din Rusia (5.410 km lungime), cu cel mai lung estuar de pe Glob (800 km). 5) Codul Aeroportului Assiut, Egipt - Comună martir din țara noastră, situată în județul Sălaj, localitatea cu cea mai scurtă denumire din țară - În lume! 6) Periferii la Lhassa! - Artist muzical din Țările de Jos - Astfel la Asama! 7) Mică insulă în Arhipelagul Hebridelor, aparținând Scoției, în care trăiește o molie unică în lume - Vas din Holt! 8) “National Bank of Oman” (siglă) - Cel mai lung fluviu al planetei (6.671 km); curge pe teritoriul Africii - Codul Aeroportului Arso, Indonezia. 9) Grup de insule în Oceanul Pacific administrate de Ecuador, cu o floră și faună unice pe Terra; sunt insulele cu cea mai mare anomalie climatică de pe Glob. 10) Cel mai mare și mai intens ciclon tropical înregistrat vreodată, cu un diametru de 2.200 km; a fost și ciclonul tropical cu cea mai joasă presiune atmosferică - Vulcan activ (3.286 m) în statul american Washington, pe care s-a înregistrat cea mai mare cantitate de zăpadă pe mp căzută într-un sezon: 29 m. 11) Cel mai arid deșert din lume, situat în Chile, cu precipitații de 1,8 1/ mp la 10 ani - Cel mai mare vulcan activ din Japonia (1.592 m), vulcanul cu cel mai mare crater de pe planetă (25 X18 km).

Dicționar: AIR, URK, RAIO, OM A, NAAR, ULVA, ARJ.

GH. HUZA

Dezlegarea careului “Voievozii Țărilor Române”, apărut în 30 iulie 2022: MIHAI, SOL, B, AL, CANTEMIR, VINTILA, LUA, RADU, ANA, GN, OS, AUIC, DAC, C, ZLN, AMA, O, ODA, IB, INCV, RE, GRAUR, AE, DANIEL, CUZA, ALEP, STEFAN, TUDOR, IANCU.

Lasă un comentariu