PREA PUȚINI MEDICI DE URGENȚĂ

Distribuie pe:

Sistemul medical de urgență din România dispune, în prezent, de 978 de medici specializați în medicina de urgență, în timp ce nevoile reale ale acestuia ar fi de peste 2.000 de astfel de medici, a declarat șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), Raed Arafat.

Potrivit acestuia, programul de lucru al cadrelor medicale cu studii superioare din unitățile de primiri urgențe (UPU) este supraîncărcat din cauza deficitului de personal, care determină personalul actual să efectueze un număr foarte mare de ore suplimentare.

“Dacă am avea destul de mulți medici în UPU, nu s-ar mai plânge nimeni că UPU este o unitate grea, pentru că atunci ar face doar programul lor de lucru, poate o gardă sau două în plus și gata. Lipsa de medici face ca cei care există să facă ore suplimentare, sau gărzi, cum spunem noi, în plus. Soluția ca să ai o UPU atractivă este să ai destul personal și acest lucru consider că este un aspect la care trebuie să ținem. Trebuie să înțelegem că unitățile de urgențe sunt locul în care trebuie să lucreze medicii care termină cu rezidențiat medicina de urgență, în faza asta trebuie să îi concentrăm acolo, și încă mai avem nevoie mare. Acum avem 978 și nevoia reală poate chiar depășește 2.000 de medici. Încă este nevoie de generații. Și mai e un aspect: generațiile care s-au angajat acum 20-30 de ani deja ajung la pensie. Noi acum nu trebuie nu doar să suplimentăm, ci să înlocuim pe cei care ies la pensie”, a afirmat Arafat.

Lasă un comentariu