POLIȚIE AERIANĂ ÎN ROMÂNIA

Distribuie pe:

Forțele Aeriene Regale Canadiene și-au început, joi, misiunea de poliție aeriană în România, informează un comunicat al Ministerului Apărării Naționale (MApN).

Detașamentul canadian, format din aproximativ 180 de militari (piloți și personal tehnic) și șase aeronave CF-188 Hornet, va executa misiuni de poliție aeriană întărită (enhanced Air Policing) sub comandă NATO în următoarele patru luni, alături de militari aparținând Forțelor Aeriene Române și aeronave F-16 Fighting Falcon și MiG-21 LanceR, iar alte două aeronave CF-188 Hornet vor participa, în aceeași perioadă, la exercițiile organizate cu aliații NATO.

Aceasta este cea de-a șasea rotație la Mihail Kogălniceanu a Forțelor Aeriene Regale Canadiene, după cele executate în 2017, 2018, 2019, 2020 și 2021. De asemenea, militarii canadieni au mai executat o misiune în România, la Câmpia Turzii, în anul 2014, precizează MApN.

Potrivit sursei citate, misiunile de poliție aeriană desfășurate în comun contribuie la dezvoltarea capacității de reacție și descurajare, precum și la consolidarea interoperabilității între Forțele Aeriene Române și cele canadiene.

Dislocarea avioanelor CF-188 Hornet în România este parte a implementării Planului de acțiune pentru asigurarea capacității operaționale a NATO pe flancul estic al Alianței, atât în zona de nord, cât și în zona de sud și demonstrează unitatea și determinarea NATO ca răspuns la provocările mediului de securitate. (Agerpres)

RATIFICAREA PROTOCOALELOR DE ADERARE A FINLANDEI ȘI SUEDIEI

Statele Unite au ratificat miercuri protocoalele de aderare a Finlandei și Suediei la NATO, după decizia istorică a celor două țări de a renunța la neutralitate din cauza invaziei ruse în Ucraina, transmite AFP.

Senatul SUA a aprobat această rezoluție cu o majoritate foarte mare (95 de voturi pentru, 1 împotrivă). Pentru aprobare era necesară o majoritate de două treimi.

Administrația Biden a susținut puternic această ratificare menită să demonstreze soliditatea Alianței Nord-Atlantice în fața unei Rusii expansioniste.

În Statele Unite, doar Senatul poate ratifica acordurile internaționale.

“Președintele rus Vladimir Putin a încercat să folosească războiul din Ucraina pentru a diviza Occidentul. În schimb, votul de astăzi arată că Alianța este mai puternică ca niciodată”, a declarat liderul majorității din Senat, Chuck Schumer, cu puțin timp înaintea votului.

Cu SUA, 23 de state din cele 30 au ratificat până acum protocoalele de aderare, conform numărătorii ținute de Adunarea Parlamentară a NATO. Toate țările membre NATO trebuie să ratifice protocoalele de aderare pentru ca acestea să poată intra în vigoare și, astfel, Finlanda și Suedia să poată beneficia de prevederile articolului 5. Articolul 5 din tratatul Alianței Nord-Atlantice prevede declanșarea unui răspuns comun în cazul unui atac împotriva unuia dintre membri. (Agerpres)

Lasă un comentariu