DESPRE CONSECINȚELE CONSUMULUI DE DROGURI - ÎNTÂLNIRI ALE POLIȚIȘTILOR CU TINERI DIN JUDEȚUL MUREȘ ȘI NU NUMAI

Distribuie pe:

Interlocutor: Comisar șef de poliție PÎNCĂ Gabriela, coordonatorul Compartimentului Analiză și Prevenirea Criminalității din cadrul IPJ Mureș

- Polițiștii mureșeni de prevenire și siguranță școlară au avut o săptămână bogată în activități de informare și conștientizare a beneficiarilor cu privire la siguranță, atât în Tg.Mureș, cât și la Sovata sau Târnăveni. Ce și-au popus aceste acțiuni?

- Accentul a fost pus pe activitățile de conștientizare a consecințelor consumului de droguri, derulate atât în Sovata, cu turiști din diverse județe, unii din străinătate chiar, cât și la Târnăveni, cu beneficiari ai Fundației Buckner.

Adulților, părinților le-au reamintit cât e de important să acorde timp copiilor, să se joace, să fie acolo pentru ei, nu în aceeași încăpere, uitându-se în telefoane. Sentimentul copilului că este important pentru familia lui, că este iubit și acceptat așa cum e reprezintă temelia pentru o viață cu alegeri bune în adolescență. Să nu uite asta atunci când sunt tentați să creadă că, dacă au copii mici, încă nu au nimic de făcut pentru a-i feri de necazuri mai târziu.

Cu tinerii, provocarea e și mai mare. Ei știu ce e bine și ce nu, efortul polițiștilor este de a-i conștientiza cu privire la importanța alegerilor pe care le fac, pentru că, desigur, oricâte le spun adulții, alegerea le aparține. Au fost discuții pe exemple concrete, de la egal la egal, pentru a stabili care sunt cele mai mari riscuri, cum se pierde controlul, pentru a trece DINCOLO DE APARENȚE, dincolo de ceea ce li se promite că vor simți, că vor fi, după consum. Anturajul este foarte important, prietenii îi pot influența, dar nu îi pot obliga să facă ceea ce nu cred că e bine. Sunt prea mari riscurile, MIZA E PREA MARE ca să își permită să se joace. De ce e prea mare miza? Pentru că E VIAȚA LOR, UNICĂ. Vizionarea unor materiale video și ,,ochelarii de droguri” au ajutat la susținerea argumentelor.

- Ce recomandări aveți pentru părinți?

- Polițiștii de prevenire reamintesc părinților un alt aspect important. Poate unii dintre copii cad în capcana drogurilor. Trebuie să fie alături de ei, să îi ajute să se redreseze, pentru că e o luptă grea, pe care cel mai probabil nu o pot duce singuri. Să nu uite că binele copilului e mult mai presus decât ce va crede sau va spune lumea dacă află.

- Unde se pot adresa cei care se confruntă cu astfel de probleme?

- Oferă ajutor Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Mureș (tel. 0265/21.02.30), Fundația Bonus Pastor (tel. 0743 03.92.55), Centrul de recuperare din adicții Bastion Tg.Mureș (tel. 0745 30.30.78). Toate aceste resurse se găsesc și online, inclusiv Facebook. Pentru urgențe, apelați 112!

L.B.

Lasă un comentariu