CITITUL, PROMOVAT ÎN MAGAZINELE SĂTEȘTI DIN ALBEȘTI

Distribuie pe:

Bibliotecara din comuna Albești, Anca Ciotloș, a început o campanie originală de convingere a publicului să se reîntoarcă la citit, promovând cartea în magazinele sătești prin lecturarea unor pasaje din volume celebre chiar printre rafturile magazinelor.

“Sunt bibliotecar la Biblioteca publică a comunei Albești, județul Mureș. Promovez lectura mai ales în rândul copiilor, pentru că ce înveți de mic, știi și când ești mare și sigur că este o luptă să readucem adulții înspre carte. E puțin mai dificil, dar cred că o să reușesc. Dacă în fiecare zi pui o cărămidă una peste alta, ele se așează și se reașează. Unii au uitat plăcerea cititului, au dat-o pe televizor probabil sau pe alte mijloace din ziua de astăzi, dar noi, bibliotecarii, avem speranța că publicul se reîntoarce la carte și că își va regăsi liniștea sufletească prin lectură. Pur și simplu, m-am gândit într-o dimineață ce-ar fi să mă duc cu lectura «Micul Prinț» în magazinul de vizavi de bibliotecă? Fiecare are nevoie de hrană, dar și de hrană culturală”, a declarat presei Anca Ciotloș.

Bibliotecara a spus că a abordat-o pe patroana magazinului pentru a i se permite să citească cu voce tare din “Micul Prinț”, timp de 10-20 de minute, iar aceasta a fost încântată de idee.

“Citesc 15 -20 de minute, depinde de oamenii care sunt în magazin, că dacă ai oameni care te înconjoară cu plăcere, atunci citești mai mult. Dacă ai oameni care zic «du-te și tu, aici ți-ai găsit să citești?», atunci sigur că moralul îți scade puțin, dai doi pași înapoi, dar dacă te lași bătut, te lași bătut. Eu zic să nu mă las bătută. Prima reacție a fost bună și am continuat câteva zile, într-o zi am avut o reacție de genul «du-te, tu, de aici cu cititul, că noi nu avem bani să ne cumpărăm de mâncare», citez o bătrânică. Ce să facem? Se întâmplă, dar am avut și reacții pozitive: «îmi place că ai venit, îmi place să te ascult cum povestești». Așa că am plecat cu impresia asta și am făcut o pauză, însă doar pentru a face câteva activități de vară cu copiii, în bibliotecă.

Dar nu mă las, să știe oamenii că nu mă las. Și 10-15 minute mă duc și citesc cu voce tare. Știu că oamenii au alte priorități, dar eu cred că și lectura trebuie să fie una dintre ele, fiindcă poate fi răspunsul la anumite probleme”, a arătat bibliotecara.

Anca Ciotloș a spus că a ținut că citească pasaje din “Micul Prinț”, o poveste care i-a îndemnat la visare pe mulți.

“A fost odată... una dintre cele mai citite cărți din lume: o poveste care a făcut milioane de copii și de oameni mari din întreaga lume să viseze, să zâmbească, să plângă. Este povestea unui adult care-și întâlnește copilul din sine sub înfățișarea micului prinț. Plecat de pe asteroidul său ca să descopere lumea, un băiețel vizitează mai multe planete, unde într-o serie de întâlniri extraordinare, i se revelează tot felul de ciudățenii ale adulților, culminând cu aventurile pe planeta Pământ. Votată cea mai bună carte a secolului al XX-lea în Franța, “Micul Prinț” este cea mai tradusă carte din lume după textele religioase și una dintre cele mai bine vândute cărți publicate vreodată: 300 de traduceri oficiale (inclusiv Braille), 400 de milioane de cititori, 2 milioane de cărți vândute anual în toată lumea. Cititul este mai important ca oricând!”, a arătat Anca Ciotloș pe Facebook, într-o postare de promovare a acțiunii sale privind cititul în spații publice. (Agerpres)

Lasă un comentariu