BĂUTURILE ENERGIZANTE, PERICULOASE PENTRU ADOLESCENȚI

Distribuie pe:

Medicii trag un semnal de alarmă privind problemele grave de sănătate (inclusiv infarct miocardic acut) pe care le dezvoltă tinerii în ultima perioadă din cauza consumului de băuturi energizante.

Potrivit specialiștilor, citați de dcmedical.ro, băuturile energizante reprezintă un pericol major pentru tinerii de pretutindeni: “Nu le permiteți copiilor să consume băuturi cu conținut ridicat de cofeină mai devreme de vârsta adolescenței. Ei beau deja din clasa a IV-a sau a V-a, iar până ajung în clasa a VIII-a se obișnuiesc deja cu 2 litri de cola pe zi. De aceea, se și produc fenomenele acestea medicale, infarctul în special, la 19, la 20 deani.

Inima (care are o funcție de pompă) ajunge la un tânăr de 20 ani, care bea energizante de la 9, 10 ani, ca la un bătrân de 80-90 de ani”.

Ce sunt și ce conțin

Numele generic de băuturi energizante include băuturi care sunt comercializate ca având proprietăți energizante atât la nivel fizic, cât și intelectual. Aceste produse conțin ingrediente precum cofeina, taurina, D-glucuronolactona, zahărul sau îndulcitorii, vitaminele și extractele de plante (ginseng, guarana), însă nu trebuie confundate cu băuturile sportive, care sunt preparate special pentru a îndeplini anumite cerințe nutriționale atunci când se efectuează exerciții fizice intense.

Consumul de băuturi energizante a crescut în ultimii ani, mai ales în rândul adolescenților și tinerilor, cu scopul de a îmbunătăți concentrarea, statul treaz mai mult timp, datorită conținutului de cofeină. Aceste băuturi sunt, de asemenea, compuse din substanțe stimulante care pot fi dăunătoare sănătății, dacă sunt consumate în exces, în special în combinație cu băuturi alcoolice. Unul dintre ingredientele acestor produse este taurina, un aminoacid neesențial care are legătură cu dezvoltarea neurologică.

Energizantele sunt mult mai periculoase, deoarece concentrațiile în substanțele vasodilatatoare și excitante sunt mult mai mari, iar organismul, nefiind obișnuit, automat reacționează într-un anume mod. De obicei, se produc infarct, accident vascular cerebral, ruptură cardiacă, ruptură aortică.

Efecte adverse

Cercetătorii au raportat peste 200 de efecte adverse asociate consumului de băuturi energizante.

Printre acestea, cele mai periculoase sunt cele cardiovasculare (senzație de apăsare în piept, tahicardie, hipertensiune arterială, tulburări de ritm cardiac cu posibil stop cardiac etc.) și cele psiho-comportamentale sau neurologice (iritabilitate, nervozitate, anxietate, atacuri de panică, halucinații și epilepsie).

Din cauza corpurilor lor aflate încă în formare, copiii și adolescenții pot resimți efecte neplăcute sau chiar grave din cauza cantităților mari de cofeină, zaharuri adăugate, inclusiv sirop de porumb bogat în fructoză, îndulcitori cu conținut scăzut de calorii și stimulente pe bază de plante.

Remedii

Pentru a evita efectele adverse ale băuturilor energizante, specialiștii ne sfătuiesc să nu le consumăm înainte sau în timpul exercițiilor fizice și în niciun caz să nu le combinăm cu alcoolul.

Desigur, cel mai bun sfat este să nu fie consumate deloc de către cei sensibili la efectele negative. În această categorie intră copiii, adolescenții, femeile însărcinate și care alăptează și persoanele cu tulburări cardiovasculare, boli hepatice severe, tulburări neurologice sau psihiatrice și insuficiență renală.

*

“Cel mai îngrijorător aspect în privința băuturilor energizante este lipsa de reglementare cu privire la siguranța lor, precum și tacticile agresive de marketing orientate către adolescenți.

După apă, zahărul este principalul ingredient al băuturilor energizante. Cercetările au constatat că un consum de băuturi bogate în zahăr de orice fel poate duce la creșterea în greutate și la un risc crescut de diabet de tip 2, boli cardiovasculare și gută.

Din cauza cantității de zahăr și a ingredientelor stimulante, există îngrijorarea că energizantele nu numai că nu sunt de ajutor, ba dimpotrivă, ele sunt de-a dreptul periculoase pentru viața adolescenților și persoanelor cu anumite probleme de sănătate”, concluzionează oamenii de știință. (L.P.)

LUCREȚIA POP

Lasă un comentariu